Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DJELOMIČNE DEFOLIJACIJE NA SADRŽAJ MONOTERPENA U VINU TRAMINCA MIRISAVOG (Vitis vinifera L.)

Marko Karoglan ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Bernerd Kozina ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Sandi Orlić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 35-40

preuzimanja: 1.458

citiraj


Sažetak

Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije, tijekom dvije godine praćen je sadržaj aromatskih komponenti u vinu Traminca mirisavog, Zagrebačkoga vinogorja, podregije Prigorje-Bilogora. Djelomična defolijacija u vidu odstranjivanja četiri (D1) i osam (D2) bazalnih listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa, dok su trsovi bez defolijacije poslužili kao kontrola. Uzorci za analizu uzimani su nakon provedenoga filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Pokazalo se da je sadržaj slobodno hlapivih (SHT), kao i potencijalno hlapivih terpena (PHT), u obje godine istraživanja bio najveći u vinu D2 varijante defolijacije, dakle u vinu dobivenom od suncu potpuno izloženih grozdova.

Ključne riječi

Traminac; djelomična defolijacija; slobodni hlapivi terpeni; potencijalno hlapivi terpeni

Hrčak ID:

25880

URI

https://hrcak.srce.hr/25880

Datum izdavanja:

17.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.690 *