Poljoprivreda, Vol. 14 No. 1, 2008.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DJELOMIČNE DEFOLIJACIJE NA SADRŽAJ MONOTERPENA U VINU TRAMINCA MIRISAVOG (Vitis vinifera L.)
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Bernerd Kozina
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Sandi Orlić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska
Sažetak
Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije, tijekom dvije godine praćen je sadržaj aromatskih komponenti u vinu Traminca mirisavog, Zagrebačkoga vinogorja, podregije Prigorje-Bilogora. Djelomična defolijacija u vidu odstranjivanja četiri (D1) i osam (D2) bazalnih listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa, dok su trsovi bez defolijacije poslužili kao kontrola. Uzorci za analizu uzimani su nakon provedenoga filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Pokazalo se da je sadržaj slobodno hlapivih (SHT), kao i potencijalno hlapivih terpena (PHT), u obje godine istraživanja bio najveći u vinu D2 varijante defolijacije, dakle u vinu dobivenom od suncu potpuno izloženih grozdova.
Ključne riječi
Traminac; djelomična defolijacija; slobodni hlapivi terpeni; potencijalno hlapivi terpeni
Hrčak ID:
25880
URI
Datum izdavanja:
17.7.2008.
Posjeta: 2.690 *