Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DODATAK AKTIVNOG UGLJENA I ENERGIJE POVEĆAVAJU KONZUMIRANJE SREDOZEMNIH GRMOVA ZA OVCE I KOZE

Jozo Rogošić ; Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilište u Zadru,Zadar,Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 47-52

preuzimanja: 899

citiraj


Sažetak

Iskorištavanje sredozemne grmolike vegetacije često je ograničeno sekundarnim metabolitima, kao što su terpeni, koji u visokim koncentracijama mogu štetno utjecati na konzumiranje biomase grmova i zdravlje životinja. Dodatnim uzimanjem spojeva kao što su aktivni ugljen i energija (ječam) može se ublažiti negativni učinak sekundarnih metabolita i omogućiti životinjama konzumiranje više količine grmova. Cilj istraživanja bio je utvrditi utječe li dodatno hranjenje s aktivnim ugljenom, energijom i različitim brojem grmolikih vrsta na konzumiranje grmova. Istraživanja su provedena u 3 pokusa, od kojih je svaki uključivao 12 janjaca i 12 jarića (6 aktivni ugljen nasuprot 6 kontrolna skupina). U prvom pokusu životinjama je ponuđeno 3 grma (Juniperus phoenicea, Helichrysum italicum i Juniperus oxicedrus), u drugom dva grma (Juniperus phoenicea i Helichrysum italicum) i u trećem samo jedan grm (Juniperus phoenicea). U sva tri pokusa (prvi: P<0,001; drugi: P < 0,0003 i treći: P < 0,03) dodavani aktivni ugljen i energija imali su pozitivni učinak na ukupno konzumiranje grmova u janjaca i jarića, s tim da su jarići konzumirali više biomase grmova nego janjci u sva tri pokusa (P<0,01). Bez obzira na provedene pokuse, obje vrste životinja pokazuju numeričko opadanje u ukupnoj konzumaciji grmova, s ili bez dodavanog ugljena i energije, kako je životinjama ponuđeni broj grmova smanjen. Naši zaključci podupiru hipotezu da biokemijska raznolikost sredozemnih grmova ima važnu ulogu u odabiru obroka, omogućujući životinjama bolje zadovoljavanje hranidbenih potreba i ujedno izbjegavanje trovanja sekundarnim metabolitima.

Ključne riječi

aktivni ugljen; biološka raznolikost; jarići; janjci; odabir obroka; sredozemna makija; sekundarni metaboliti; terpeni

Hrčak ID:

25882

URI

https://hrcak.srce.hr/25882

Datum izdavanja:

17.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.340 *