Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/mwo1vc3xoy

Teme rasprava i zaključci Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika

Mislav Ježić


Puni tekst: hrvatski pdf 246 Kb

str. 51-67

preuzimanja: 197

citiraj


Sažetak

Naš Odbor nasljeđuje zaključke i preporuke Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, koje je akademik Radoslav Katičić vodio od 2005. do 2012. Tako stoji i u našoj prvoj izjavi. Kao zamjenik predsjednika toga Vijeća htio bih ovdje prikazati glavne sadržaje, načela i metode njegovih rasprava i zaključaka. Vijeće se je sastalo na svojih 27 održanih sjednica.
Može se prepoznati nekoliko skupina pitanja o kojima je raspravljalo Vijeće:
1. o odnosu hrvatske jezične zajednice prema svojemu jeziku – odnosu suvremenoga hrvatskoga standardnoga jezika prema književnoj baštini i prema dijalektima, odnosno o putu kojim je književni jezik izgrađivan,
2. o otvorenim pitanjima pravopisne norme,
3. o pitanjima fonološke i grafičke norme, morfološke, (sintaktičke) i leksičke norme,
4. o uporabi stranih riječi u hrvatskome, o pisanju stranih imena i o izgradnji hrvatskoga, osobito stručnoga, nazivlja,
5. o “dijalekatskoj osnovici“ hrvatskoga književnog jezika, o iskrivljenoj slici o hrvatskom književnom jeziku, o crkvenoslavenskoj pis-
menosti i o dijalekatskoj stilizaciji hrvatskoga književnog jezika,
6. o pojmovima književnoga i standardnoga jezika, o standardnome i govornome jeziku,
7. o jezičnoj mijeni i jezičnome razvoju – u vezi s književnim ili standardnim jezikom u odnosu na prirodne idiome, dijalekte i govorni jezik.
Uz to se od aktualnih društvenih i ideoloških pitanja mogu izdvojiti ras-
prave Vijeća o pravima potrošača pri uporabi hrvatskoga jezika i o jezičnoj normi u odnosu na zahtjeve za ravnopravnost spolova u njoj.
Od aktualnih političkih pitanja mogu se istaći rasprave Vijeća o Zakonu o javnoj uporabi hrvatskoga jezika i o hrvatskome jeziku u Europskoj uniji.
Volio bih kratko istaći neka temeljna načela kojih se je Vijeće držalo pri raspravi o pravopisnim, gramatičkim i leksičkim pitanjima, a koja se ne uočavaju kada se gleda samo na pojedina pitanja. Ta su načela bitna za dalji napredak u podrobnijoj standardizaciji hrvatskoga jezika.
A nešto više pažnje htio bih posvetiti nekima jezikoslovno i spoznajno bitnim pitanjima, i to onima koja su navedena pod brojevima 1, 5 i 7. Iz njih se može najbolje vidjeti širina premisa i pristupa od kojih je Vijeće polazilo pri izvođenju svojih posebnih i pojedinačnih zaključaka.

Ključne riječi

hrvatski književni ili standardni jezik; jezična pravopisna, gramatička i rječnička norma; općevaljanost propisa; tradicija književnoga jezika, narječja i dijalekti; narječna osnovica ili stilizacija književnoga jezika; jezična mijena i jezični razvoj

Hrčak ID:

281896

URI

https://hrcak.srce.hr/281896

Datum izdavanja:

13.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 601 *