Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza čimbenika bočnog glodanja koji utječu na nepravilnost površine visokokvalitetnog čelika E295

Ladislav Mišík ; Faculty of Manufacturing Technologies of Košice with a seat in Prešov, Slovak Republic
Sergej Hloch ; Faculty of Manufacturing Technologies of Košice with a seat in Prešov, Slovak Republic
Alenka Vagaská ; Faculty of Manufacturing Technologies of Košice with a seat in Prešov, Slovak Republic
Katarína Monková ; Faculty of Manufacturing Technologies of Košice with a seat in Prešov, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 6.168 Kb

str. 19-23

preuzimanja: 444

citiraj


Sažetak

U radu je prikazano eksperimentalno istraživanje i procjena bočnog glodanja pomoću procjene tehnoloških čimbenika koji utječu na parametar profila površine visokokvalitetnog čelika E295 pomoću pokusa. Četiri odabrana tehnološka čimbenika (promjer glodala, brzina osovine, sadržaj po zubu, dubina rezanja) koji spadaju u tehnološki proces bočnog glodanja utora ispitana su pomoću potpune analize čimbenika. Kvaliteta površine je ispitana pomoću Rz parametra. Višestruka jednadžba linearne regresije dobivena nakon analize varijance daje razinu kvalitete Rz kao funkciju važnih čimbenika. Uočen je glavni utjecaj raznih čimbenika i važnost njihova međudjelovanja, koji su dali profil površine u zadanim uvjetima pomoću bočnog glodanja.

Ključne riječi

bočno glodanje, analiza čimbenika, Rz

Hrčak ID:

25968

URI

https://hrcak.srce.hr/25968

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.057 *