Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.46640/imr.11.21.5

Sulejmanpašić i Zelizer: Oživljavanje novinarske profesije

Amela Delić orcid id orcid.org/0000-0001-6622-2966 ; Sveučilište u Tuzli, Fakultet humanističkih i društvenih nauka, Odsjek za novinarstvo, Tuzla, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 372 Kb

str. 3497-3510

preuzimanja: 116

citiraj


Sažetak

Iako je Sulejmanpašićeva knjiga „Žurnalizam – razarač čovječanstva“, jedna od najoštrije intoniranih kritika novinarstva koju smo čitali, vjerujemo da je ona i svojevrsni poziv na promjenu, vapaj za revitalizacijom profesije.
Zanimljivo je da je autor još 1936. precizno secirao novinarsku stvarnost, te napravio razliku između senzacionalističkog novinarstva illi, njegovim riječima, žurnalizma; i profesionalnog novinarstva, odnosno kako to Sulejmanpašić kaže, novinarstva. Ovime, osim što kritikuje žurnalizam kao takav, podložan senzacionalizmu i trivijalizaciji, autor nam ostavlja i prostora za drugačije viđenje novinarstva, za maštu i vizionarstvo. Diskutuje o utjecaju žurnalizma na različite sfere ljudskog društvenog i psihološkog života, a taj utjecaj je iz njegove perspektive uglavnom negativan. Iako su lekcije kojima nas uči Sulejmanpašićevo djelo duboke, a argumenti tako snažni da ih je uopšte teško osporiti, želimo vjerovati da za novinarsku profesiju još uvijek ima nade. Zato u ovom radu poredimo različita, ali ipak u dijelovima slična promišljanja o budućnosti novinarske profesije, koje su ponudili Dževad Sulejmanpašić 1936. i Barbie Zelizer, 2017. godine.
I dok Sulejmanpašić naglašava i savršeno prepoznaje sve nedostatke profesije, Zelier daje preporuke i osmišljava novinarstvo koje će u modernom digitalnom ili online kontekstu, služiti čovječanstvu umjesto da ga razara. Zajedničko obome teoretičara jeste spremnost da osmišljavaju nove pravce za razvijanje profesije, umjesto da idu dobro poznatim, posve utabanim i beskorisnim stazama.

Ključne riječi

Sulejmanpašić; Zelizer; novinarstvo; digitalni mediji; profesija; kredibilite

Hrčak ID:

283661

URI

https://hrcak.srce.hr/283661

Datum izdavanja:

11.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 404 *