Veterinarski arhiv, Vol. 92 No. 4, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet. arhiv.1575
Sličnosti i razlike vibrioze kod lubina uzrokovane bakterijama Vibrio anguillarum i Vibrio harveyi
Ivana Giovanna Zupičić
; Croatian Veterinary Institute, Department for Fish and Mollusc Diseases, Zagreb, Croatia
Željko Pavlinec
; Croatian Veterinary Institute, Department for Fish and Mollusc Diseases, Zagreb, Croatia
Tina Veić
; Zeleni servis, Split, Croatia
Dražen Oraić
; Croatian Veterinary Institute, Department for Fish and Mollusc Diseases, Zagreb, Croatia
Snježana Zrnčić
; Croatian Veterinary Institute, Department for Fish and Mollusc Diseases, Zagreb, Croatia
Sažetak
Vibrioze uzrokovane bakterijama roda Vibrio su česte bolesti u akvakulturi, a karakteriziraju ih sustavne infekcije, visoka smrtnost i ekonomski gubici riba i školjkaša. Uzgoj lubina (Dicentrarchus labrax) i komarče (Sparus aurata) u Hrvatskoj je u posljednjem desetljeću naglo porastao, a ekonomska učinkovitost značajno je ugrožena gubicima zbog infekcije bakterijama Vibrio anguillarum i Vibrio harveyi. Stoga smo proučavali i usporedili okolišne uvjete, kliničke znakove te konvencionalne i molekularne dijagnostičke metode vibrioze uzrokovane s oba bakterijska patogena. Vibrioze uzrokovane bakterijom V. anguillarum kod lubina i komarče uglavnom se javljaju tijekom proljeća i jeseni, nakon brzog porasta ili sniženja temperature mora, dok se infekcije V. harveyi javljaju tijekom ljetnih mjeseci na temperaturama mora iznad 20 °C. Imaju sličnu kliničku sliku u akutnom obliku, ali se u subakutnom obliku razlikuju. Infekciju V. anguillarum karakteriziraju masivna krvarenja po trbušnoj stijenci, dok se kod infekcije V. harveyi uočava keratitis, zamućenje rožnice i nekoordinirano plivanje. Tijekom infekcije bakterijom V. anguillarum, razudbom su vidljiva krvarenja na jetri, crijevima i želucu. U slučaju infekcije s V. harveyi, vidljivi su sero-kataralni enteritis s distenzijom crijeva i ascitesom. Iako molekularna dijagnostika omogućava ispravnu identifikaciju, u ovom istraživanju smo definirali glavne čimbenike koje mogu razlikovati V. anguillarum od V. harveyi na temelju tradicionalne bakteriološke identifikacije kao što su osjetljivost na O/129 (10 μg) i novobiocin, te enzimska aktivnost β -galaktozidaze, arginin dihidrolaze i fermentacija amigdalina.
Ključne riječi
lubin; Vibrio anguillarum; Vibrio harveyi; okolišni uvjeti; dijagnostika; diferencijacija
Hrčak ID:
283899
URI
Datum izdavanja:
26.9.2022.
Posjeta: 960 *