Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TIPA KONTEJNERA NA RAST I RAZVOJ SADNICA PINIJE (PINUS PINEA L.) U RASADNIKU

Vlado Topić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Zoran Đurđević ; Hrvatske šume, UŠP Split
Lukrecija Butorac ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Goran Jelić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split


Puni tekst: hrvatski pdf 451 Kb

str. 149-158

preuzimanja: 1.699

citiraj


Sažetak

Rast i razvoj sadnica pinije (Pinus pinea L.) koje su se uzgajale u razli
čitim kontejnerima, pratio se tijekom dviju godina uzgoja u rasadnicima «Slavinj» u Omiš i «Šubiševac» u Šibeniku, s ciljem utvrđivanja učinka istraživanih kontejnera na razvijenost biljaka pinije.
Korištena su tri tipa kontejnera: Bosnaplast 12, Bosnaplast 18 i PVC tuljak 7/24, koji su napunjeni standardnom mješavinom treseta i zemlje u omjeru 2:1. Sjetva u kontejnerima je obavljena 11. travnja 2002. godine. Nakon nicanja biljaka, obavljene su izmjere i analize jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka u rasadniku.
Izmjere su obavljene sukcesivno svaka dva mjeseca u 3, odnosno 6 navrata. Varijable koje su proučavane u rasadniku i laboratoriju bile su visina stabljike, promjer vrata korjena, težina lista (iglica), težina korjena, ukupna dužina korjena, prosječni promjer korjena, težina stabljike, ukupna težina biljke, odnos težine stabljike i korjena. Volumen kontejnera pozitivno je utjecao na morfologiju jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka u rasadniku. Najveće i najkvalitetnije biljke proizvedene su u PVC tuljcima, kontejnerima volumena 923cm3 i s odnosom visine i promjera 3:4; zatim u kontejnerima Bosnaplast 18, volumena 220cm3 te najmanje u kontejnerima Bosnaplast 12, volumena 120cm3. Istraživanjima je
utvr|en i različiti stupanj deformacije korjenovog sustava glede tipa kontejnera i du`ine uzgoja. U Bosnaplastu 12 i 18 deformacija korjenovog sustava započinje sredinom prve vegetacije, početkom kolovoza, a u polietilenskim tuljcima nakon jedne vegetacije primiješeno je spiraliranje korjenovog sustava.

Ključne riječi

pinija; rasadnik; kontejner; sadnica; morfološka obilježja, dužina uzgoja

Hrčak ID:

26020

URI

https://hrcak.srce.hr/26020

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.719 *