Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISTRAŽIVANJE TIJEKA RAZVOJA VOLUMENA MJEŠOVITIH SASTOJINA HRASTA LUŽNJAKA I OBIČNOGA GRABA (CARPINO BETULI-QUERCETUM ROBORIS ANI] EX. RAU[ 1969.)

Vlado Novotny ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Tomislav Dubravac ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Ante Seletković ; Šumarski institut, Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 580 Kb

str. 249-262

preuzimanja: 505

citiraj


Sažetak

Šumu čini šumsko tlo suvislo obraslo drvećem, grmljem i prizemnim rašćem, gdje se trajno proizvodi drvna tvar i općekorisna dobra, izražena u ekološkim (zaštitnim) i društvenim (socijalnim) funkcijama šuma."
U današnje vrijeme ljudska populacija, na lokalnoj i na globalnoj razini, te`i ostvarenju trajno održivog razvitka. Iz toga proizlaze zahtjevi očuvanja životnog standarda s tendencijom stalnog rasta, korištenjem prirodnih resursa, a da se pri tome očuva zdravi prirodni okoliš. Na taj način došlo je do jačanja ekološke svijesti
širih razmjera, koje je potpomognuto medijskim i političkim pritiscima, pretočenim u promjene zakonskih normi, poremetilo ustaljeni redoslijed važnosti primarnih, sekundarnih i inih proizvoda šuma.
Volumen drveta, odnosno drvna masa, krajnji je i najvažniji proizvod šume, a uloga šumara je da, utvrđivanjem smjernica gospodarenja u prostoru i vremenu, pomognu prirodi u proizvodnji što kvalitetnije drvne mase, uvažavajući zaštitnu, estetsku i rekreacijsku ulogu šume.
Utvr|ivanje stanja, praćenje tijeka razvoja te spoznaja redoslijeda i jačine utjecaja čimbenika koji utječu na volumen sastojine ima veliku važnost u praksi pri odre|ivanju ciljeva i načina gospodarenja koji će omogučiti, ovisno o potrebama i zahtjevima, kvantitativnu i kvalitativnu proizvodnju volumena drveta istraživane vrste u istraživanoj zajednici.

Ključne riječi

Struktura sastojine,, hrast lužnjak, obični grab; broj stabala; prsni promjer; distribucija broja stabala

Hrčak ID:

26028

URI

https://hrcak.srce.hr/26028

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.187 *