Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ISTRAŽIVANJE DEBLJINSKE STRUKTURE SASTOJINA HRASTA LUŽNJAKA I OBIČNOG GRABA (CARPINO BETULI-QUERCETUM ROBORIS ANI] EX. RAUŠ 1969)

Vladimir Novotny ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Tomislav Dubravac
Ante Seletković
Krunoslav Indir


Puni tekst: hrvatski pdf 955 Kb

str. 263-278

preuzimanja: 637

citiraj


Sažetak

Drveće je osnovni element koji izgrađuje šumu i daje joj osnovno obilježje.
Sastojina kao dio šume razlikuje se od iste po jednoj ili više bitnih osobina. Svi elementi koji izgra|uju drvnu masu i raspore|uju je u prostoru ~ine, u najširem smislu, strukturu sastojine.
Istra`ivanju strukture sastojine, kao i njenom razvoju, treba dati puno veću pažnju jer nam rezultati istraživanja i utvrđene zakonitosti pomažu u planiranju uzgojno-gospodarskih zahvata kojima kvalitetnije realiziramo ciljeve gospodarenja ostvarivanjem većih koristi od šume, ne narušavajući ekološke i sociološke postulate prirodnog razvoja naših šumskih ekosustava.
Struktura sastojine može se tretirati na različite načine, a sve prema tom koji se njezin element promatra. Pod strukturom sastojine podrazumijevamo distribuciju vrsta, broja stabala i njihovih dimenzija po jedinici površine, a ona je rezultat intenziteta rasta pojedinih vrsta pod utjecajem prirodnih čimbenika i čovjeka.
Najčešće se pod "strukturom" sastojine podrazumijeva debljinska struktura prosu|ivana na temelju izmjerenih prsnih promjera, odnosno kako je broj stabala u sastojini raspore|en po debljinskim stupnjevima ili razredima.
U ovom radu istraživali smo razvoj broja stabala i njihovih prsnih promjera, kao funkciju vremena u sastojinama hrasta lu`njaka i obi~nog graba. Istraživanja su obavljena na pokusnim plohama razli~itih starosti, na području Uprava šuma poddružnica «Karlovac», «Zagreb», «Koprivnica», «Bjelovar», «Na{ice» i «Vinkovci. U ovom istraživanju posvećena je pažnja i stanju distribucija broja stabala po debljinskim kategorijama istra`ivanih sastojina u njihovom razvoju kroz
prou~avani vremenski period.

Ključne riječi

Struktura sastojine; hrast lužnjak; obični grab; broj stabala; prsni promjer; distribucija broja stabala

Hrčak ID:

26029

URI

https://hrcak.srce.hr/26029

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.513 *