Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.31306/s.64.3.6

Stavovi zaposlenika o radu od kuće - zaštita od pandemije COVID-19 ili novonormalne mogućnosti budućeg rada

Ivana Druško orcid id orcid.org/0000-0002-9247-0354 ; Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Renata Ecimović Nemarnik ; Dom zdravlja Zagreb Zapad, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 288 Kb

str. 283-295

preuzimanja: 430

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je prikazati prednosti i nedostatke rada od kuće te njegova utjecaja na psihičko i fizičko zdravlje zaposlenika kako bi se razvile preporuke koje bi pridonosile očuvanju zdravlja zaposlenika te pomogle poslodavcu da poduzme mjere koje su u njegovom području, a koje se mogu provoditi s ciljem očuvanja zdravlja zaposlenika kao i njegova zadovoljstva radom. U istraživanju je sudjelovalo 63 ispitanika; 22 muškarca i 41 žena, radno aktivnih. Korišten je anketni upitnik sastavljen od 30 pitanja. U upitniku su praćene varijable koje opisuju opće podatke o zaposlenicima: veličinu i tip tvrtke zaposlenika, organizaciju radnog mjesta, opremu za rad od kuće i financiranju iste, zakonsku regulativu o radu od kuće, psihološke posljedice rada od kuće, prednosti i nedostatke rada od kuće, pojavnosti bolnih sindroma pri radu od kuće, promjene funkcija i navika pri radu od kuće te opće zadovoljstvo radom od kuće.
Rezultati su pokazali da su fleksibilnost i mogućnost usklađivanja privatnog i poslovnog života jedna od prednosti rada od kuće, a nedovoljno socijalnih kontakata i otežana komunikacija s kolegama na poslu, ometanje ukućana u radu, za sada još uvijek nedovoljna stimulacija tvrtki te zastarjelost zakonske regulative; nedostatci rada od kuće. Prednosti i nedostatke ovog rada autori su koristili kao preporuke za zaposlenike i poslodavce pri radu od kuće.
Stoga rad od kuće u budućnosti neće biti samo bijeg od pandemije korona virusa, već i produktivan način rada koji će zaposlenicima i poslodavcima uštedjeti vrijeme putovanja na mjesto rada, smanjiti broj ozljeda na radu, smanjiti stres i negativne posljedice rada te unaprijediti sadašnje mogućnosti rada mnogih tvrtki.

Ključne riječi

rad od kuće, uvjeti rada, prednosti i nedostatci, preporuke

Hrčak ID:

284164

URI

https://hrcak.srce.hr/284164

Datum izdavanja:

5.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 980 *