Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Modeliranje hrapavosti obrađene površine i optimiranje parametara obrade pri čeonom glodanju

D. Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
B. Lela ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
D. Živković ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.258 Kb

str. 331-334

preuzimanja: 1.955

citiraj


Sažetak

U ovom radu istražen je utjecaj parametara obrade (brzina rezanja, posmak i dubina rezanja) na hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju. Obavljen je niz pokusa u skladu sa planom eksperimenta. U cilju dobivanja matematičkog modela kojim se može predvidjeti hrapavost obrađene površine, eksperimentalni podaci obrađeni su metodologijom regresijske analize i neuronskih mreža. Uspoređeni su dobiveni rezultati i neuronska mreža daje bolji opis promatranog fizikalnog sustava. Primjenom simplex algoritma za optimiranje dobivene su optimalne vrijednosti ispitivanih parametara.

Ključne riječi

čeono glodanje, hrapavost obrađene površine, regresijska analiza, neuronske mreže

Hrčak ID:

26042

URI

https://hrcak.srce.hr/26042

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.831 *