Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/s.76.1-2.5

Kretanje pojavnosti nekih zoonoza divljači i domaćih životinja po županijama Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2019.

Tatjana Tušek ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Valentino Gudlin ; student Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Đurica Kalember ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Miomir Stojnović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.169 Kb

str. 43-58

preuzimanja: 193

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrđivanje kretanja pojavnosti nekih od zoonoza po županijama u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2013. do 2019. godine, uz prikaz učestalosti bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama i parazitima.
U radu je opisano osam zoonoza koje su se pojavljivale u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2013. do 2019. godine, a sami rad se bazirao na obradi sekundarnih izvora podataka, odnosno godišnjih izvješća Ministarstva poljoprivrede (Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane) i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). U istraživanom razdoblju od 2013. do 2019. godine, prema ukupnom broju zabilježenih slučajeva kod domaćih životinja, najznačajnija godina prema pojavi zaraznih bolesti bila je 2013. Najučestalija bolest prema najvećem broju zabilježenih slučajeva (1 596) kod domaćih životinja bila je kampilobakterioza, a kod divljih životinja bjesnoća sa sveukupno 36 slučajeva zaraze. Najistaknutija županija prema zbroju zabilježenih slučajeva kod domaćih životinja bila je Osječko-baranjska županija sa sveukupno 538 evidentiranih slučajeva zaraze, a kod divljih životinja, Zagrebačka županija sa 17 slučajeva. Županija s najvećim brojem evidentiranih slučajeva parazitarnih bolesti (trihineloze) je Osječko-baranjska županija sa sveukupno 194 slučaja invazije, a najmanje evidentiranih slučajeva zaraznih bolesti, njih sveukupno 14, zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nadalje, ovim radom se želi ukazati na važnost praćenja, evidencije i kontrole svih zoonoza (prema Naredbi o praćenju i suzbijanju zaraznih bolesti Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede), te dijagnostičke potvrde veterinarskih zavoda Veterinarskog instituta o pojavi zoonoze na području Republike Hrvatske. Sve to ima za cilj sprječavanje, odnosno suzbijanje zaraznih bolesti primjenom zakonske regulative i provođenjem propisanih preventivnih mjera od strane nadležnih veterinarskih institucija.

Ključne riječi

zoonoze; slučajevi bolesti; županije

Hrčak ID:

284303

URI

https://hrcak.srce.hr/284303

Datum izdavanja:

26.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 517 *