Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ISTRAŽIVANJE USPIJEVANJA PROVENIJENCIJA DOMAĆIH I STRANIH VRSTA DRVEĆA, S OSVRTOM NA MEĐUNARODNI POKUS PROVENIJENCIJA OBIČNE BUKVE (FAGUS SYLVATICA L.)

Joso Gračan ; Šumatrski institut, Jastrebarsko
Mladen Ivanković ; Šumatrski institut, Jastrebarsko
Hrvoje Marjanović ; Šumatrski institut, Jastrebarsko
Sanja Perić ; Šumatrski institut, Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 445 Kb

str. 337-352

preuzimanja: 857

citiraj


Sažetak




U okviru Programa znanstvenoistračivačkog rada kojeg su financirale Hrvatske šume d.d. Zagreb, obavljena su istraživanja na zadatku Uspijevanje različitih provenijencija domaćih i stranih vrsta drve}a (1.2.3.). U uvodu ovog rada navedeni su osnovni podaci o rezultatima istraživanjima različitih provenijencija u pokusima hrasta lužnjaka, obične jele, običnog bora, zelene duglazije, američkog borovca i europskog ariša. Istraživanja uspijevanja različitih provenijencija obične bukve u Hrvatskoj započeta su 1993. godine uključivanjem u međunarodni Projekt "Procjena genetičkih izvora obične bukve (Fagus sylvatica L.) u Europi".
Ovaj je projekt vodio Institut za šumarsku genetiku u Grosshandorfu, Njemačka. Tijekom 2005. godine istraživanja su ušla u međunarodni projekt COST E52 u kojem sudjeluju 23 europske zemlje. U pokus je uključeno 36 različitih provenijencija obične bukve koji je osnovan na području Šumarije Kutina (šumski predjel "Kutinska Garjevica"), Uprava šuma podružnica Zagreb 1998. godine.
Pokus je osnovan 1998. godine u tri ponavljanja i uključuje provenijencije iz područja prirodnog rasprostranjenja obične bukve u Europi.
Na pokusu se od jeseni 1998. godine obavljaju izmjere visina, registriranje preživljenja, a tijekom proljeća 1999., 2000., 2001. i 2002. u sedam fenofaza pratilo se listanje biljaka. Dosadašnja istraživanja varijabilnosti obične bukve u Hrvatskoj (preživljavanje biljaka, visine i prirasti, listanje) upućuju na postojanje genetičke izdiferenciranosti koja je odre|ena brojnim ekološkim čimbenicima.
Do sad su se kao najbolje provenijencije pokazale one iz Hrvatske, Slovenije i Ukrajine.

Ključne riječi

varijabilnost; provenijencije; obična bukva (Fagus sylvatica L.) visine; preživljenje; listanje; hrast lužnjak; obična jela

Hrčak ID:

26056

URI

https://hrcak.srce.hr/26056

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.796 *