Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

FOLIJARNE ANALIZE UZORAKA S PLOHA INTENZIVNOG MOTRENJA I INTERLABORATORIJSKA ISPITIVANJA U SKLOPU PROGRAMA ICP FORESTS

Tamara Jakovljević ; Šumarski institut, Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 369-376

preuzimanja: 607

citiraj


Sažetak

U sklopu Me|unarodnog programa za procjenu i praćenje utjecaja zračnog onečišćenja na šume ( ICP Forests ) u Hrvatskoj se na sedam ploha intenzivnog motrenja (Razina II) s karakterističnih šumskih zajednica provode istraživanja i kemijske analize biljnog materijala. Kako bi se mogla pratiti pouzdanost primijenjenih
metoda u laboratorijskim analizama, osiguranja kvalitete rada i nova saznanja na području analitičkih metoda primjenjivih za analizu biljnog materijala Forest Foliar Co-ordinating Centre u Beču organizira svake godine Interlaboratorijska ispitivanja na uzorcima pripremljenim u laboratorijima zemalja koje su uključene u ICP Forests program.
Šumarski institut Jastrebarsko 2004. godine pripremio je lišće obične bukve kao referentni uzorak za sve europske laboratorije. Uzorci su analizirani na obavezne elemente: sumpor, dušik, fosfor, kalij, kalcij i magnezij, te neobavezne elemente:
cink, mangan, željezo i ugljik. Dobiveni rezultati govore o dobroj kvaliteti laboratorija Šumarskog instituta Jastrebarsko. Takva ispitivanja u skladu su sa zahtjevima internacionalnih standarada, a omogućuju i provjeru nove metode uvedene u laboratorijska ispitivanja. U kemijskom laboratoriju šumarskog instituta
Jastrebarsko ispitivana je nova metoda određivanja dušika na elementarnom analizatoru CNS 2000 i rezultati su provjereni u interlaboratorijskim istraživanjima koja su potvrdila opravdanost metode.

Ključne riječi

ICP Forests; intenzivno motrenje; interlaboratorijska ispitivanja; referentni uzorak; kvaliteta laboratorija

Hrčak ID:

26058

URI

https://hrcak.srce.hr/26058

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.145 *