Skip to the main content

Professional paper

Stvorili smo riznicu čepinske prošlosti i sadašnjosti – za budućnost!

Marija Čačić ; Library of Cultural Centre Čepin


Full text: croatian pdf 1.907 Kb

page 51-68

downloads: 119

cite


Abstract

Zavičajna se zbirka u Knjižnici Centra za kulturu Čepin počela prikupljati 1996. godine kada je Knjižnica promovirala knjigu prof. dr. Ivana Ercega Ivan Kapistran Adamović. Dotada je u Knjižnici postojala samo jedna knjiga o Čepinu 200 godina školstva u Čepinu: 1787 - 1987. Razvoju su zbirke pridonijeli zavičajni projekti učenika, polaznika sekcije povjesničara OŠ „Vladimir Nazor“ Čepin koje je provodila nastavnica povijesti Slavica Ćosić do umirovljenja. Tijekom niza godina obradili su značajne teme za Čepin.
Među živućim se zavičajnicima ističu Zlatko Krilić i Borivoj Dovniković-Bordo, među pokojnima Branko Kuna i Josip Horvat, ali se ponosimo i monografijama o Čepinu, Zbirkom matematičkih priručnika čepinskih autora pokojnog Mladena Pačara i Maje Katalinić, slikovnicama koje su napisala i/ili ilustrirala čepinska djeca, člancima u časopisima o povijesti Čepina, čepinskim udrugama ili istaknutim osobama. Zavičajnu je zbirku obogatio i pokojni Franjo Kopecki, pokretač Susreta pjesnika u Čepinu.
Posebnost je Zavičajne zbirke legat Hrvatske narodne čitaonice „Matija Gubec”, prve čepinske čitaonice osnovane 1895. godine (ormar s knjigama).
Knjižnica je Zavičajnu zbirku promovirala svake godine povodom Dana općine Čepin. Promidžba izložbama, predstavljanjima knjiga i medijskim objavama doprinijela je vidljivosti Zbirke koja danas sadrži 113 svezaka, par časopisa, brošura, sitnog tiska, a svake se godine fond uvećava. Cilj je i svrha rada prikazati primjer dobre prakse i mogućnosti stvaranja zavičajne zbirke u maloj sredini te očuvanja vlastite kulturne baštine, identiteta i povijesti s posebnim naglaskom na sinergijskom djelovanju knjižnice i obrazovne ustanove kao i s udrugama i istaknutim pojedincima. Rad je nastao temeljem višegodišnjeg prikupljanja i obrade primjeraka koji pripadaju Zbirci kao i kontinuiranog praćenja odjeka u medijima i čuvanja medijskih tekstova u Spomenicama te istraživanja arhivskog gradiva ustanove.

Keywords

Zavičajna zbirka, Knjižnica Centra za kulturu Čepin, Hrvatska narodna čitaonica „Matija Gubec“, suradnja i promidžba Zbirke

Hrčak ID:

284502

URI

https://hrcak.srce.hr/284502

Publication date:

20.10.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 385 *