Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21857/m3v76t5vry

Suradnja sa Zlatkom Bourekom u kazalištu lutaka

Đuro Roić ; Lutajuće kazalište (Zagrebačko kazalište lutaka), Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 439 Kb

str. 109-114

preuzimanja: 108

citiraj


Sažetak

Za Zlatka Boureka znam, čini mi se, odavno, iz raznih medija, od crtanih filmova pa do ilustracija u slikovnicama. Na zajedničkom poslu pak prvi smo se put našli u Splitu na Splitskom ljetu, u predstavi Farsa farsa gdje je on bio likovni kreator. Režiser je bio Georgij Paro.
Naša prva prava suradnja bila je na predstavi Od zlata jabuka u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Zadnja predstava koju smo zajedno radili bila je Petrica Kerempuh i smrt prema Krležinim Baladama 2015. u produkciji Teatra poezije, a za 4. festival Miroslava Krleže. Premda nakon toga nismo radili predstave, bili smo u živom kontaktu, kao nikad ranije. Raspravljali smo, uglavnom telefonom i planirali nove pothvate.
Namjera mi je nabrojiti predstave koje smo zajedno radili i reći ponešto o zajedničkom radu na televiziji. Zanimljivo je da su nam zajednički pothvati bili poput vječnog studija, stalno smo saznavali i spoznavali stvari, kako o pitanjima tehnologije, tako i o umjetničkoj biti onoga što radimo. Valjat će mi spomenuti i predstave koje spadaju u Bourekovo iskustvo jer je i to utjecalo na našu suradnju.
Trebat ću reći ponešto i o tome zašto je Zlatko Bourek svoje kazalište lutaka nazivao „teatar figura – kazalište nakaza”.

Ključne riječi

lutka; teatar figura; kazalište nakaza.

Hrčak ID:

284549

URI

https://hrcak.srce.hr/284549

Datum izdavanja:

7.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 329 *