Stručni rad
https://doi.org/10.21857/9xn31cdl3y
Prehrana brodskog Posavlja prema zapisima Luke Lukića
Karolina Lukač
orcid.org/0000-0001-9651-5292
; Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, Hrvatska
Sažetak
Slavonija se u gastronomskom pogledu ističe različitostima nastalim povijesnim zbivanjima te utjecajima različitih kultura, tradicija i običaja. Osim hrane kao osnovne ljudske potrebe, njezine pripreme i načina konzumacije, prehrana se može proučavati i kroz način uzgoja određenih biljnih i životinjskih vrsta. Tako je učitelj i etnograf Luka Lukić pitanje prehrane ugradio u različita poglavlja koja opisuju uzgoj žitarica, domaćih životinja, ribolov, procese obrade, skladištenja i pripreme hrane, ali i ona koja se vežu uz ženu. Briga oko vrta i domaćih životinja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, smatrana je ženskim poslom, uza sve ostale poslove vezane uz privatnu sferu kuće, a koji uključuju brigu oko prehrane ukućana. Promjena takvih podjela prema spolu mogla je, vjerovalo se, naštetiti gospodarstvu i obitelji jednako kao i sve veći utjecaji kulture doseljenika.
Kako bi dobio cjelovit uvid u način života, koji je zatim mogao prenijeti u svoje rukopise vođen Osnovom za sabiranje i proučavanje narodnog života Antuna Radića, Lukić je sudjelovao u životu sela, kao što je bilo obavljanje poljskih radova, svadbe, proslave blagdana. Iz svega što je Lukić zapisao u svojim rukopisima može se promišljati da je prehranu smatrao vrlo važnim dijelom čovjekova života.
Ključne riječi
prehrana; Luka Lukić; Brodsko Posavlje; kućne zadruge.
Hrčak ID:
284556
URI
Datum izdavanja:
7.10.2022.
Posjeta: 907 *