Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

TIPOLOGIJA BIBLIJSKIH INVOKACIJA NA PRIMJERIMA PSALAMA I PJESME NAD PJESMAMA

Davor Piskač ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 322 Kb

str. 67-87

preuzimanja: 1.461

citiraj


Sažetak

Biblija je prije svega religijska knjiga, no, gledana s aspekta povijesti književnosti, ona je i svojevrstan zbornik cjelovite, raznovrsne i vrlo bogate književnosti, kao što to navodi Milivoj Solar u svojoj knjizi Povijest svjetske književnosti. Pitanje koje proizlazi iz spomenute tvrdnje glasi: u kojoj je mjeri Biblija religijska knjiga, a u kojoj mjeri književnost te u kojoj bi je se mjeri moglo podrazumijevati visokom, estetiziranom književnošću?
U tome je smislu jedan od mogućih načina određivanja biblijskih tekstova kao književnih i proučavanje biblijskih invokacija. Naime, invokacije su vrlo čest i homogen element biblijske strukture, a razvijaju funkcijski odnos prema tekstu koji ih sadrži, odnosno, vrlo točno, kao rijetko koji oblik stiliziranja teksta, odražavaju semantiku teksta koji stoji iza njih. Istodobno, kako je riječ o povratnoj sprezi, i sama priroda teksta često određuje koji će se tip invokacije realizirati.
Ovaj navod implicira tvrdnju kako postoji više tipova različitih invokacija s obzirom na tip teksta u kojemu se nalaze, što je ovim radom i pokazano na više primjera preuzetih iz Biblije. Naime, pojedina vrsta biblijskih invokacija više je prilagođena religijskoj semantici, dok su drugi tipovi invokacija funkcionalni u impostiranju svjetovne semantike uočljive u Bibliji kako bi se s njome razvilo što harmoničnije semantičko suzvučje teksta u religijskom i svjetovnom smislu.
Iz navedenog proizlazi da se analizom biblijskih invokacija mogu stvoriti određeni preduvjeti za razumijevanje funkcija i semantike pojedinih biblijskih tekstova, što će ujedno omogućiti i stvaranje koherentne slike o Bibliji kao estetiziranoj književnoj činjenici.

Ključne riječi

Biblija kao književnost; tipovi biblijskih invokacija; psalmi; Pjesma nad pjesmama; funkcionalni odnosi u BiblijiM; estetska funkcija Biblije

Hrčak ID:

25422

URI

https://hrcak.srce.hr/25422

Datum izdavanja:

20.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.215 *