Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dvogodišnje stope rehospitalizacije bolesnika s novodijagnosticiranom i kroničnom shizofrenijom liječenih atipičnim i tipičnim antipsihotičkim lijekovima: retrospektivna kohortna studija

Miroslav Herceg orcid id orcid.org/0000-0002-9008-9146 ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Vlado Jukić ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Vidović ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Viktorija Erdeljić ; Zavod za kliničku farmakologiju, Klinički bolnički centar Zagreb, Hrvatska
Ivan Ćelić ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Oliver Kozumplik ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Dario Bagarić ; Služba za integralnu psihijatriju, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Zagreb, Hrvatska
Maja Silobrčić Radić ; Hrvatski nacionalni institut za javno zdravlje, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 545 Kb

str. 215-223

preuzimanja: 720

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 138 Kb

str. 215-223

preuzimanja: 338

citiraj


Sažetak

Cilj Odrediti smanjuju li atipični antipsihotički lijekovi stopu rehospitalizacije bolesnika s novodijagnosticiranom ili kroničnom shizofrenijom više nego tipični lijekovi.
Postupci Od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2004. retrospektivno smo uspoređivali dvogodišnje stope rehospitalizacije 135 bolesnika s novodijagnosticiranom i 398 bolesnika s kroničnom shizofrenijom (62%, odnosno 65% muškaraca) koji su otpušteni s liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu u razdoblju između 1. siječnja 2002. do 31. prosinca 2002. a bili su im prepisani atipični (olanzapin, risperidon ili klozapin) ili tipični (haloperidol ili flufenazin) antipsihotici. Vrijeme do ponovnog primanja u bolnicu određeno je Kaplan-Meierovom formulom za analizu preživljenja.
Rezultati Za vrijeme dvije godine koliko je trajalo praćenje rehospitalizirana su 52 (39%) bolesnika s novodijagnosticiranom i 197 (47%) bolesnika s kroničnom shizofrenijom. Nije bilo značajnih razlika u vremenu do rehospitalizacije s obzirom na vrstu uzimanog lijeka između bolesnika s novodijagnosticiranom (P=0,378) i bolesnika s kroničnom shizofrenijom (P=0,531).
Zaključak. Stopa rehospitalizacije u bolesnika kojima su prepisani atipični antipsihotici bila je slična stopi u bolesnika kojima su prepisani tipični antipsihotici i za bolesnike s novodijagnosticiranom i za bolesnike s kroničnom shizofrenijom.

Ključne riječi

atipični antipsihotici; rehospitalizacije bolesnika; shizofrenija

Hrčak ID:

26160

URI

https://hrcak.srce.hr/26160

Datum izdavanja:

15.4.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.948 *