Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ISTRAŽIVANJE FOLKLORNE GLAZBE I ETNOMUZIKOLOGIJA U NORVEŠKOJ DANAS: PROUČAVANJE PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

Hans-Hinrich Thedens ; Norwegian Collection of Folk Music, University of Oslo, Norway


Puni tekst: engleski pdf 117 Kb

str. 53-67

preuzimanja: 849

citiraj


Sažetak

Na norveškoj se folklornog glazbenoj sceni tijekom 1990-ih dogodio niz važnih promjena. Došlo je do institucionalizacije u poduci folklorne glazbe (ona danas obuhvaća različite razine obrazovanja, od javnih glazbenih škola do visokoškolskih programa), a uz to je bio vezan i veliki porast zanimanja za folklornu glazbe među djecom i mladeži. Osim toga, utemeljio se veći broj regionalnih i lokalnih dokumentacijskih i istraživačkih centara te dva međunarodna festivala folklorne glazbe. Na posljetku, u djelovanju su današnje mlađe generacije glazbenika sve naglašeniji tržišni aspekti.
Kad je riječ o istraživanjima folklorne glazbe, promjene se tijekom 1990-ih očituju u propitivanju dugovječnih koncepcija o prirodi folklorne glazbe i njezinoj ulozi u društvu. No, malo je radova o današnjoj živoj folklornoj glazbenoj praksi i njezinim mjenama.
Razlog tomu autor vidi u jakoj tradiciji pojedinih istraživačkih tema i pristupa (npr. etnoorganološka istraživanja, izdanja zbirki narodnih napjeva, studije tonskih odnosa), koji su svi orijentirani na prošlost, ali još i više u aktivnoj i praktičnoj uključenosti istraživača – kao znalaca – u tijekove glazbene prakse.

Ključne riječi

folklorna glazbena scena; istraživanje folklorne glazbe; Norveška

Hrčak ID:

24609

URI

https://hrcak.srce.hr/24609

Datum izdavanja:

23.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.771 *