Nursing journal, Vol. 14 No. 3, 2009.
Stručni rad
Prevencija šećerne bolesti u populaciji žena s gestacijskim dijabetesom u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac
Stela Freund
Dragica Čiček
Bernarda Horvat
Rosana Svetić Čišić
Sažetak
Gestacijski dijabetes (GD) jedan je od rizika za nastanak šećerne bolesti tipa 2. Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac (SKVV) referentni je centar za dijabetes u trudnoći u Hrvatskoj, u kojemu je tijekom 2006. godine pregledano 1 100 trudnica, u kojih je u 6,09% (N= 67) dijagnosticiran ges- tacijski dijabetes. Pri otkrivanju gestacijskog dijabetesa trudnice se educiraju o pravilnoj prehrani i regulaciji glikemije. Radi prevencije šećerne bolesti nakon porođaja potrebna je ponovna edukacija o pravilnoj prehrani i redovitim kontrolama glikemije. Istraživanje je imalo za cilj ustanoviti u koliko se žena s gestacijskim dijabetesom nakon 2 godine razvila šećerna bolest ili je oštećena toleranciju glukoze. Analizirana je dokumentacija 67 trudnica u kojih je u našoj klinici dijagnosticiran gestacijski dijabetes tijekom 2006. godine. Sve su one kontaktirane telefonom. Strukturiranim intervjuom dobili smo podatke o porođaju, prehrambenim navikama i kontrolama glikemije, te su sve pozvane na pretrage: OGTT i HbA1C. Dobiveni rezultati govore o trima podjednakim skupinama ispitanica s obzirom na odaziv na laboratorijske pretrage: prva skupina, koje nisu kontrolirale GUK nakon porođaja i nisu se odazvale kontroli 30,5% (N = 18); druga skupina koje su kontrolirale samo jednom GUK i također se nisu odazvale kontroli 33,9% (N=20) i treća skupina žena koje su se odazvale i kontrolirale OGTT 35,6% (N=21). Iz treće skupine u 14,28% (N = 3) žena razvila su se oštećenje tolerancije glukoze. Sve su ispitanice ponovno educirane o riziku za nastanak šećerne bolesti i važnosti pravilne prehrane. Prema dobivenim rezultatima, samo 35,6% ispitanica koje su sudjelovale u studiji odazvalo se pozivu na kontrolni pregled nakon trudnoće, od čega je 14,28% ispitanica imalo oštećenu to- leranciju glukoze. Navedeni rezultati upućuju na nedovoljnu motiviranost i slabu educiranost bolesnica s gestacijskim dijabetesom o riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2. Trudnice bi redovito trebale rutinski određivati vrijednosti GUk-a, a bolesnice s gestacijskim dijabetesom posebno bi trebale biti educirane o važnosti kontrole glikemije i nakon trudnoće.
Ključne riječi
gestacijski dijabetes; prevencija; edukacija; prehrana
Hrčak ID:
286730
URI
Datum izdavanja:
13.9.2009.
Posjeta: 898 *