Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

POSTIZANJE BOLJE DJELOTVORNOSTI IZBOROM HIDRAULIČKE TEKUĆINE

Christian D. Neveu ; RohMax France S.A.S
Michaël J. Alibert ; RohMax Additives GmbH


Puni tekst: hrvatski pdf 150 Kb

str. 233-247

preuzimanja: 1.020

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 132 Kb

str. 248-262

preuzimanja: 673

citiraj


Sažetak

Ispitivanja završena na krilnim i klipnim pumpama srednjeg i visokog tlaka pokazala su da njihova djelotvornost ovisi o tlaku na ispustu i o viskoznosti ulja. Nedavno je ograničeno praktično ispitivanje provedeno na rovokopaču srednje veličine potvrdilo da se značajno povećanje djelotvornosti i radnog učinka, čak i kod umjerenih radnih temperatura, može postići zamjenom OEM preporučenih ulja s tzv. hidrauličkim uljem najveće djelotvornosti (MEHF).
Da bismo razumjeli porijeklo poboljšanja djelotvornosti u praktičnom ispitivanju, opremili smo Eaton-Vickers V 104C pumpu instrumentima za bilježenje tlaka, temperature, brzine protoka i ulazne snage na vratilu pumpe. Test je proveden kod 69 i 138 bara i u temperaturnom području između 30 i 90 oC. Ispitivana hidraulička ulja uključivala su dva ulja iz praktičnog testa i ISO VG 46 HM ulje.
Poboljšanje djelotvornosti postignuto na pumpnom ispitnom stolu u skladu je s onim koje je postignuto kod praktičnog ispitivanja, što taj test čini vrijednim alatom za procjenu potencijalne koristi od MEHF ulja u stvarnoj primjeni. Termodinamički modeli koji su prije utvrđeni mogu se koristiti za procjenu temperature uljnog toka istjecanja i stvarne temperature unutar pumpe.

Ključne riječi

ulje za hidrauliku; gledište učinkovitosti; stvarni učinak; gubici energije tlaka i strujanja; ispitivanje u laboratoriju; ispitivanje u pogonskim uvjetima

Hrčak ID:

26244

URI

https://hrcak.srce.hr/26244

Datum izdavanja:

30.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.363 *