Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.3.7

Utjecaj pandemije COVID-19 na psihofizički status mladih; strategija suočavanja i moć samokontrole

Valentina Ješić ; Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, 10 000 Zagreb
Sabina Babić ; Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, 10 000 Zagreb
Nikolina Vratan ; Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 716 Kb

str. 198-206

preuzimanja: 170

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 716 Kb

str. 198-206

preuzimanja: 123

citiraj


Sažetak

Uvod: U svrhu razvoja strategija suočavanja sa stresom i prevencije narušavanja mentalnog zdravlja mladih osoba, sve se više primjenjuju razni modeli i edukacije s ciljem adekvatne kontrole narušene psihofizičke ravnoteže organizma. Brojni stresori koji su se javili kao posljedica ekonomskih i pravnih regulativa uvjetovanih pandemijom COVID-19 imaju niz učinaka na zdravlje cijele zajednice. Suočavanje usmjereno na problem rezultira pravovremenom intervencijom u uklanjanju izvora akutnih stresora koji imaju tendenciju progresije u kronične stresore. Ovladavanje stresom potrebno je implementirati u svakodnevicu da bi se prevenirao razvoj tjelesnih i psihičkih posljedica. Strah za vlastito zdravlje, kao i zdravlje članova obitelji ili prijatelja, rezultira izolacijom i odvajanjem od svakodnevnog društvenog života i rutina.
Cilj: Cilj istraživanja bio je odgovoriti na pitanje jesu li i u kojoj mjeri mladi osjetili fizičke ili psihičke posljedice izazvane mjerama izolacije i socijalnog distanciranja. Također, istaknut će se najčešće i najefikasnije metode koje mladi upotrebljavaju kao strategiju suočavanja u kriznom periodu pandemije COVID-19.
Metode: Radi provođenja analize prisutnosti stresa te primjenjivanja strategija suočavanja sa stresom kod mladih uslijed pandemije COVID-19, interno je konstruiran upitnik pomoću online obrasca. Prije početka procesa ispunjavanja navedena je obavijest o anonimnosti i svrsi dobivanja podataka.
Rezultati: Većina ispitanika potvrdila je prisutnost nekih od posljedica izolacije uoči pandemije COVID-19, a kao najčešće navode osjećaj stresa i tjeskobe koji usko prati pojava depresivnosti, poremećaj i poteškoće sa spavanjem te poteškoće s kontrolom emocija. Usprkos tomu, vrlo mali broj ispitanika zatražio je neki oblik podrške ili pomoći s ciljem smanjivanja ili uklanjanja stresa uzrokovanog mjerama izolacije.
Zaključak: Studija zahtijeva provedbu daljnjih javnozdravstvenih istraživanja o najadekvatnijim strategijama suočavanja sa stresom kod mladih, kao i o važnosti pružanja psihološke podrške mladima.

Ključne riječi

COVID-19; mentalno zdravlje; strategije suočavanja; stres; moć samokontrole; socijalna distanca

Hrčak ID:

286964

URI

https://hrcak.srce.hr/286964

Datum izdavanja:

12.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 746 *