Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

ANALIZA I PROGNOZA PONUDE I POTRAŽNJE NA TRŽIŠTU SVJETSKOGA TANKERSKOG BRODARSTVA

Ljerka Cerović ; Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Hrvoje Bašić ; "Vodovod-Vir" d.o.o., Vir, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.212 Kb

str. 29-46

preuzimanja: 4.611

citiraj


Sažetak

Posljednjih nekoliko godina svjetsko gospodarstvo, a s njime i kretanja na tržištu nafte bilježe stabilan rast. Na tržište ulaze nove ekonomske velesile koje značajno i izravno utječu na proizvodnju i potrošnju sirove nafte, pa zato i na ponudu i potražnju za tankerskim brodskim kapacitetima.
Tržište svjetskoga tankerskog brodarstva dio je globalnog tržišta i kao takvo iznimno je dinamično i izloženo brojnim utjecajima. U tom smislu, analiza i prognoza ponude i potražnje za tankerskim brodskim kapacitetima ima veliko značenje.
Za potrebe predviđanja budućih kretanja na svjetskomu tankerskom tržištu rabi se linearna funkcija kao odrednica očekivane dinamike kretanja analiziranih varijabla. Zbog turbulentnosti ovoga tržišta, prognoziranje je ograničeno na razdoblje do 2010. godine jer obuhvaćanje šireg razdoblja ne bi dalo vjerodostojne rezultate.
Konačno, rezultati istraživanja upućuju na blaži porast i ponude i potražnje na svjetskomu tankerskom tržištu u ispitanom razdoblju, ističući tako sve manje značenje alternativnih oblika eksploatacije tankerskih brodskih kapaciteta.

Ključne riječi

tržište svjetskoga tankerskog brodarstva; tržišne strukture; ponuda; potražnja; trend; prognoza

Hrčak ID:

26358

URI

https://hrcak.srce.hr/26358

Datum izdavanja:

21.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.017 *