Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.4.3640

Utjecaj temperature i pH otopine na upijanje sjemena i svojstva klijanaca inkarnatke (Trifolium incarnatum L.)

Goran HERMAN ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Ranko GANTNER ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Vlado GUBERAC ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Helena ŽALAC ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Gordana BUKVIĆ ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia


Puni tekst: engleski pdf 666 Kb

str. 749-756

preuzimanja: 292

citiraj


Sažetak

U laboratorijskim uvjetima ispitivan je utjecaj upijanja sjemena inkarnatke (cv. „Inkara“) pri različitim temperaturama
(10, 15 i 22 °C) i pH otopina (4, 5, 6 i 7) na svojstva sjemena (upijanje, energiju klijanja i klijavost, električni konduktivitiet)
i klijanaca (dužinu stabljike, korjena te ukupnu dužinu klijanaca). Sjeme izloženo upijanju na navedenim temperaturama
i pH vrijednostima otopina naklijavano je standardnom metodom. Temperatura upijanja u prosjeku za pH vrijednosti
otopine upijanja utjecala je na sva ispitivana svojstva sjemena i klijanaca osim na dužinu stabljike klijanaca. Najveće
vrijednosti na 22 °C dobivene su za upijanje sjemena (58,8%) i električni konduktivitet (82 µS/cm per gram). Dobivene
vrijednosti za energiju (70%) i klijavost sjemena (68%) kao i dužinu korjena (31 mm) i ukupna dužina klijanaca (77 mm) bile
su najveće na 10°C. U prosjeku za temperature, na pH 4 vrijednost otopine za upijanje dobivene su najveće vrijednosti za
energiju klijanja (71%) i klijavost sjemena (73%), dužinu korjena (34 mm) i ukupnu dužinu klijanaca (78 mm).

Ključne riječi

Trifolium incarnatum L.; klijavost; pH; električni konduktivitet

Hrčak ID:

288310

URI

https://hrcak.srce.hr/288310

Datum izdavanja:

21.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.035 *