Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.4.3595
Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)
Željko ANDABAKA
orcid.org/0000-0002-2129-9588
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Matea ŽARAK
; Student at the University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Edi MALETIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Jasminka KAROGLAN KONTIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Darko PREINER
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana MARKOVIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Domagoj STUPIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina ANIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Antonija TOMIĆ
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivana TOMAZ
orcid.org/0000-0001-6773-5309
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Iva ŠIKUTEN
orcid.org/0000-0002-3396-1276
; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih
spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te
potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male
molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično
od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke
djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava
i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.
Ključne riječi
boba grožđa; crne sorte; polifenolni spojevi; tekućinska kromatografija
Hrčak ID:
288321
URI
Datum izdavanja:
21.12.2022.
Posjeta: 773 *