Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.4.3595

Promjene u sastavu i sadržaju polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja crnih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)

Željko ANDABAKA orcid id orcid.org/0000-0002-2129-9588 ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Matea ŽARAK ; Student at the University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Edi MALETIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Jasminka KAROGLAN KONTIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Darko PREINER ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana MARKOVIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Domagoj STUPIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marina ANIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Antonija TOMIĆ ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivana TOMAZ orcid id orcid.org/0000-0001-6773-5309 ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Iva ŠIKUTEN orcid id orcid.org/0000-0002-3396-1276 ; Univesity of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 782 Kb

str. 851-861

preuzimanja: 40

citiraj


Sažetak

Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti te važni organski spojevi prisutni u grožđu, moštu i vinu. Važnost polifenolnih
spojeva prisutnih u grožđu uglavnom je vezana uz kakvoću vina obzirom da utječu na boju, okus, astringenciju, gorčinu te
potencijal starenja vina. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti kvantitativne i kvalitativne promjene sadržaja polifenola male
molekulske mase u kožici grožđa 11 crnih sorata vinove loze tijekom dozrijevanja grožđa. Uzorci su prikupljani periodično
od početka šare do tehnološke zrelosti. Sadržaj polifenola u kožici boba utvrđen je tekućinskom kromatografijom visoke
djelotvornosti (HPLC) uz prethodnu liofilizaciju i ekstrakciju. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su promjene sastava
i sadržaja pojedinih grupa polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja.

Ključne riječi

boba grožđa; crne sorte; polifenolni spojevi; tekućinska kromatografija

Hrčak ID:

288321

URI

https://hrcak.srce.hr/288321

Datum izdavanja:

21.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 353 *