Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.9

Graševina – simbol hrvatskog vinogradarstva

Darko Preiner ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.433 Kb

str. 86-94

preuzimanja: 530

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Graševina' je jedan od osnovnih elemenata prepoznatljivosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Statistički gledano svaki četvrti trs u hrvatskim vinogradima je trs 'Graševine', a ako gledamo samo kontinentalnu Hrvatsku, gdje se ova sorta zapravo i jedino uzgaja 'Graševina' čini 50% svih vinograda. U ukupnoj proizvodnji vina koje se stavlja na tržište podrijetlom iz hrvatskih vinograda, ova sorta zauzima čak 40%. Proteklih nekoliko godina ponovno se aktualiziralo nekoliko pitanja oko ove sorte, posebno pitanje njezinog podrijetla. Dodatno, često se postavlja pitanje kako je ova sorta postala toliko popularna u Hrvatskoj i kakva je budućnost ove sorte. Da li će se zbog njenih karakteristika zbog kojih je često bila prvi izbor vinogradara u tijekom 20. stoljeća i dalje koristiti za podizanje novih nasada u sve toplijoj, ali neizvjesnoj i nepredvidivoj klimi budućnosti. U ovom radu su osim prikaza spoznaja vezanih uz navedene teme prikazane i karakteristike klonova 'Graševine' izdvojenih nakon provedene klonske selekcije ove sorte u kutjevačkom vinogorju koji su odnedavno registrirani i nalaze se na sortnoj listi.

Ključne riječi

vinova loza; Graševina; vinogradarstvo; vinarstvo

Hrčak ID:

285340

URI

https://hrcak.srce.hr/285340

Datum izdavanja:

14.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.271 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.