Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31306/s.64.4.3

Opća načela zakonodavstva EU-a o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

Marinko Đ. Učur ; Rijeka, Hrvatska
Ivana Krišto ; Grad Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Cvetan Kovač ; ESSE - Europsko društvo inženjera sigurnosti, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 198 Kb

str. 359-378

preuzimanja: 526

citiraj


Sažetak

Načela radnog prava, a time i prava sigurnosti na radu i zaštite zdravlja radnika na radu, temelj su pravnim vrelima koja uređuju pitanja i odnose u tom području. Uz univerzalne pravne norme, posebnu ulogu imaju pravni propisi koji čine europsko pravo zaštite na radu (primarnog i sekundarnog karaktera) kao dio pravne stečevine EU-a (acquis communautaire ). Kao zakonodavac u EU tu su Europski parlament i Vijeće EU-a (dok pravo zakonodavne inicijative „pripada“ Europskoj komisiji) što je osobito istaknuto u sekundarnim vrelima prava (direktivama, uredbama, odlukama i sporazumima).
Obveze države članice EU-a su da „preuzme“ određene direktive u svoj pravni sustav i da „ostvari cilj zadan direktivama“. Pri tome su načela ispred pravne norme, u pravnoj normi i u primjeni (i zaštiti) pravne norme. Uvijek, u stvaranju, primjeni i zaštiti pravne norme (u hipotezi, dispoziciji i sankciji) „stoji“ načelo. To se u svemu odnosi i na zakonodavstvo EU-a i na nacionalno zakonodavstvo o zaštiti na radu. Temeljna načela „postavila„ je Direktiva 1989/391/EEC, koja su prenesena u brojne („pojedinačne“) direktive („kćeri“) i druge kojima se uređuje zaštita na radu (specifične mjere, sredstva, djelatnosti, aktivnosti i drugo).
U sadržaju ovog rada posebni dio odnosi se na usklađenost zakonodavstva Republike Hrvatske s direktivama EU-a u području zaštite na radu.

Ključne riječi

zakonodavstvo, EU, sigurnost na radu, zaštita zdravlja, direktive, usklađivanje, zakonodavstvo Republike Hrvatske

Hrčak ID:

288495

URI

https://hrcak.srce.hr/288495

Datum izdavanja:

27.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 908 *