Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.28.2.8

PROMJENA ACIDOBAZNE RAVNOTEŽE KRVI U LAKON OVACA TIJEKOM RAZLIČITIH STADIJA LAKTACIJE

Zvonko Antunović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Boro Mioč ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Željka Klir Šalavardić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivan Širić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Valentino Držaić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Vatroslav Šerić ; Department of Clinical Laboratory Diagnostics, University Hospital Osijek, Jospia Hutlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Sanja Mandić ; Department of Clinical Laboratory Diagnostics, University Hospital Osijek, Jospia Hutlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Josip Novoselec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 266 Kb

str. 58-65

preuzimanja: 95

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi acidobaznu ravnotežu u krvi lakon ovaca tijekom različitih stadija laktacije. Za istraživanje je odabrano 30 lakon ovaca u laktaciji, koje su praćene u ranome (60. dan), srednjem (120. dan) i kasnom stadiju laktacije (180. dan). U krvnoj plazmi utvrđeni su pH, parcijalni tlak ugljičnoga dioksida (pCO2), parcijalni tlak kisika (pO2), ukupni tlak ugljičnoga dioksida (tCO2), saturacija kisikom (sO2), stvarni i standardni višak baza (Ea i Ecf) i elektroliti (Na+, K+, Ca2+, Cl- i HCO3 - – bikarbonati), a u serumu ukupni proteini (TP) i albumini (ALB). Također su izračunane sljedeće vrijednosti: razlika jakih iona (SID), z-vrijednost, anionski procjep (AG), slabi anioni i kationi (ATOTtp and ATOTalb), jaki ionski procjep (SIG), nemjereni anioni (XA) i koncentracije globulina. Utvrđen je značajan utjecaj stadija laktacije na većinu pokazatelja acidobazne ravnoteže u krvi lakon ovaca, osim sadržaja pCO2, Cl- , z-vrijednosti i SID-a. Utvrđeno je značajno povećanje sadržaja pO2, sO2, ATOTtp, ATOTalb, AG, SIGalb, SIGtp, XA, Na+, ukupnih proteina i albumina te smanjenje koncentracija K+ i Ca2+ u krvi lakon ovaca kako je laktacija odmicala kraju. Tijekom srednjega stadija laktacije utvrđene su značajne promjene većine pokazatelja acidobazne ravnoteže krvi lakon ovce u odnosu na druge stadije. Stadij laktacije može značajno utjecati na pokazatelje acidobazne ravnoteže krvi lakon ovaca te bi za potpuniju sliku pri izradi acidobazne ravnoteže trebalo uključiti i izračun SIG-a, viška baza (BE) i nemjerenih aniona (XA).

Ključne riječi

acidobazna ravnoteža, krv, stadij laktacije, lakon pasmina ovaca

Hrčak ID:

289115

URI

https://hrcak.srce.hr/289115

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 212 *