Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.18047/poljo.28.2.11

KARNOZIN – POLIFUNKCIONALAN BIOLOŠKI AKTIVAN SASTOJAK

Gordana Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Kristina Gvozdanović orcid id orcid.org/0000-0002-1989-2630 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 426 Kb

str. 81-88

preuzimanja: 413

citiraj


Sažetak

U radu se istražuje obogaćivanje mišića prsa i zabataka karnozinom, koji ima važnu funkciju u fiziološkim procesima. Istraživanja su pokazala da karnozin poboljšava kvalitetu pilećega mesa. Dodavanjem aminokiselina β-alanina i L-histidina u hranu pilića sintetizira se karnozin u skeletnim mišićima, mozgu, srčanome mišiću i stanicama čula mirisa. Ustanovljeno je da sadržaj karnozina ovisi o tipu mišića (bijelo ili tamno meso) te genotipu brojlera, kao i o spolu. Meso pilića osjetljivo je na oksidacijske procese, ali se lipidna oksidacija može efikasno prevenirati obogaćivanjem mesa karnozinom.

Ključne riječi

karnozin; β-alanin; L-histidin; mišići; brojleri

Hrčak ID:

289121

URI

https://hrcak.srce.hr/289121

Datum izdavanja:

20.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.266 *