Poljoprivreda, Vol. 28 No. 2, 2022.
Pregledni rad
https://doi.org/10.18047/poljo.28.2.11
KARNOZIN – POLIFUNKCIONALAN BIOLOŠKI AKTIVAN SASTOJAK
Gordana Kralik
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Kristina Gvozdanović
orcid.org/0000-0002-1989-2630
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
U radu se istražuje obogaćivanje mišića prsa i zabataka karnozinom, koji ima važnu funkciju u fiziološkim procesima. Istraživanja su pokazala da karnozin poboljšava kvalitetu pilećega mesa. Dodavanjem aminokiselina β-alanina i L-histidina u hranu pilića sintetizira se karnozin u skeletnim mišićima, mozgu, srčanome mišiću i stanicama čula mirisa. Ustanovljeno je da sadržaj karnozina ovisi o tipu mišića (bijelo ili tamno meso) te genotipu brojlera, kao i o spolu. Meso pilića osjetljivo je na oksidacijske procese, ali se lipidna oksidacija može efikasno prevenirati obogaćivanjem mesa karnozinom.
Ključne riječi
karnozin; β-alanin; L-histidin; mišići; brojleri
Hrčak ID:
289121
URI
Datum izdavanja:
20.12.2022.
Posjeta: 1.316 *