Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sadašnjost zarobljena u prošlosti. Inovacijske i komercijalizacijske aktivnosti u OECD i Srednjoistočnim europskim zemljama

Željka Šporer ; University of South Australia


Puni tekst: engleski pdf 237 Kb

str. 3-27

preuzimanja: 631

citiraj


Sažetak

Putanja razvoja definirana kao model od vrha prema dolje u Srednjoistočnim europskim zemljama i model odozdo prema vrhu u OECD-u ostavio je dugotrajne efekte na institucionalnu suradnju, inovacijski output i komercijalizacijske aktivnosti. Koristeći međunarodne statističke podatke za 19 zemalja OECD-a i 13 Srednjoistočnih europskih zemalja analiza otkriva slijedeće razlike.
Model odozdo prema vrhu u OECD-u rezultira u bliskoj pozitvnoj povezanosti između podsistema. Visoka razina međupovezanosti institucija utječe pozitivno na efikasnost podsistema. Razina inovacijskog uotputa je viša i funkcija je indikatora razvoja i gospodarske otvorenosti. Komercijalizacijske aktivnosti pokazuju da izdaci za istraživanje i razvoj u gospodarstvu stimuliraju patente i publikacije.
Model od vrha prema dolje je još uvijek prisutan u zemljama Srednje i Istočne Europe i održava podsiteme relativno odvojenim. To rezultira manje intenzivnom i pozitivnom povezanošću obrazovanja i gospodarstva i konzekventno u manjoj efikasnosti podsistema. Vlada je dominatni izvor izdataka za istraživanje i razvoj što ima negativni utjecaj na komercijalizaciju, patente i publikacije.

Ključne riječi

INSTITUCIONALNA SURADNJA; INOVACIJE; KOMERCIJALIZACIJA; OECD; SREDNJA I ISTOČNA EUROPA

Hrčak ID:

26503

URI

https://hrcak.srce.hr/26503

Datum izdavanja:

30.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.387 *