Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza ostvarenih znanstvenih rezultata geodetskih određivanja položaja Opservatorija Hvar

Miljenko Solarić ; Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Solarić ; Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.791 Kb

str. 79-104

preuzimanja: 83

citiraj


Sažetak

U radu je dana analiza ostvarenih znanstvenih rezultata geodetskih određivanja položaja Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najprije su analizirani rezultati doplerovskih mjerenja na Opservatoriju Hvar u kampanjama IDOC'82 (1982. godine) i WEDOC-2 (1983. godine) i međusobno komparirani. Zatim su analizirani ostvareni rezultati GPS-mjerenja uređajima s Pi-kôdom i dvije frekvencije (pomoću faznih mjerenja) na Opservatoriju Hvar. Da bi se mogli usporediti rezultati doplerovskih određivanja položaja Opservatorija Hvar s rezultatima GPS određivanja trebalo je doplerovska određivanja transformirati iz koordinatnog sustava WGS'72 u WGS'84 (stari) i nakon toga u datum ITRF'90. Kao rezultat ove izvedene analize vidi se da su koordinate položaja Opservatorija Hvar već prije gotovo 20 godina određene doplerovskim mjerenjima:
– s preciznim efemeridama po koordinatama s točnosti boljom od 1 m, a po elipsoidnoj visini oko 0,75 m i
– s odaslanim efemeridama sa satelita po koordinatama X i Y s točnosti boljom od 1 m, a po koordinati Z točnost iznosi 4,9 m, odnosno čak 9,1 m, dok su elipsoidne visine određene s točnosti između 2,5 m do 2,9 m, odnosno 4,8 m.
Tako se može konstatirati da je Opservatorij Hvar (trigonometar 209Z) prije gotovo 20 godina bio najtočnije određena točka u Hrvatskoj, a i u bivšoj državi, i da se pritom išlo na njezino sve točnije i točnije određivanje, tj. ukorak s razvojem suvremene tehnologije mjerenja. Na kraju su određeni otkloni vertikala na Opservatoriju Hvar, kao i njegova geoidna visina.

Ključne riječi

doplerovska mjerenja; elipsoidne visine; geoidne visine; GPS-mjerenja; koordinate; koordinatni sustavi; WGS'72; WGS'84; ITRS; ITRF'yy; ETRF'89; otklon vertikala

Hrčak ID:

290733

URI

https://hrcak.srce.hr/290733

Datum izdavanja:

30.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 215 *