Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.65.3.953

Vrednovanje slikovnog sadržaja u povijesnim novinama na primjeru Jastrebarskih novina

Tamara Štefanec orcid id orcid.org/0000-0002-5743-8738 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica


Puni tekst: hrvatski pdf 503 Kb

str. 129-146

preuzimanja: 101

citiraj


Sažetak

Cilj. Ciljevi rada jesu prikazati moguće postupke vrednovanja slikovnog sadržaja u novinama i razmotriti njegove načine opisa i preformatiranja u suvremenoj praksi baštinskih ustanova.

Metodologija. Istraživanje je provedeno na uzorku Jastrebarskih novina (1964.– 1991.) i to kroz analizu povijesnog i suvremenog konteksta izlaženja i korištenja novina te kvantitativnu i kvalitativnu analizu sadržaja.

Rezultati. Slikovni prilozi u novinama i elementi njihovog grafičkog oblikovanja sadržajno su važni i često su neodjeljivi od tekstualnih priloga. Društveno-politički kontekst i propagandni diskurs slikovnih priloga u Jastrebarskim novinama od manjeg je značaja u odnosu na njihovu važnost kao izvora za bolje razumijevanje povijesti zavičaja i lokalne svakodnevice. Prilikom preformatiranja novina u kojima su slikovni prilozi vrednovani kao značajni, potrebno je uzeti u obzir njihove vizualne elemente.

Originalnost. Ovim radom potvrđena je nužnost vrednovanja pojedinačnog naslova novina u njihovom povijesnom i suvremenom kontekstu te iz aspekta slikovnog sadržaja. Također se preispituju odgovarajuće metode preformatiranja i zalaže se za induktivan i analitički pristup prilikom prenošenja svih oblika sadržaja na druge medije. Prema trenutnim spoznajama, ovaj rad prvi put donosi sadržajnu analizu slikovnih priloga utemeljenu u kontekstualnoj analizi lokalnih novina te prikazanu kroz prizmu politika vrednovanja i praksi preformatiranja slikovnog sadržaja.

Ključne riječi

digitalizacija; fotografija; Jastrebarske novine; mikrofilm

Hrčak ID:

291760

URI

https://hrcak.srce.hr/291760

Datum izdavanja:

30.12.2022.

Posjeta: 265 *