Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Upravljanje projektima u poslovanju knjižnice

Antal Balog orcid id orcid.org/0000-0002-5202-2821 ; Veleučilište s pravom javnosti „Baltazar“ Zaprešić


Puni tekst: hrvatski pdf 274 Kb

str. 317-338

preuzimanja: 112

citiraj


Sažetak

Cilj pisanja teksta ovoga članka jest objasniti temeljne pojmove projektnog menadžmenta te obrazložiti glavne procese upravljanja projektima. Također mu je cilj pridonijeti boljem razumijevanju ovog poslovnog modela u radu knjižnice kao ustanove te njegove primjene u unaprjeđenju uspješnosti i učinkovitosti pri realizaciji njezine temeljne misije.

Pristup/metodologija/oblikovanje. U radu je kao osnovna metoda korištena desk research metoda istraživanja uz primjenu izdvajanja relevantnih mrežnih mjesta hrvatskih knjižnica s ciljem analize postojećih tipičnih i najčešćih projekata u knjižnicama i njihova klasificiranja. Sadržaj članka obuhvaća objašnjenja o životnom ciklusu projekta te odgovarajućim fazama odvijanja projekta. Nadalje se obrazlažu osnovni procesi upravljanja projektom, počevši od njegovog planiranja i izvršavanja do nadzora i zatvaranja. Osim navedenih sadržaja, u prikladnoj se mjeri obrađuju i teme koje se odnose na opseg projekta i upravljanje vremenom projekta te na troškove, resurse i ljudske potencijale projekta.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajnu prisutnost različitih vrsta projekata koji se organiziraju i odvijaju u hrvatskim knjižnicama te na njihovu ulogu i relativno visoku uspješnost u pogledu pokretanja, izvođenja, završetka i zatvaranja.

Ograničenje rada odnosi se na istraživanja upravljanja projektima u javnim knjižnicama Republike Hrvatske.

Praktična primjena. Svojim sadržajem i rezultatima ovo istraživanje može pridonijeti boljem razumijevanju mogućnosti i koristi pokretanja te strukturirane provedbe projekata u knjižnicama i njima srodnim i povezanim organizacijama.

Društveni značaj. Imajući u vidu polivalentnost uloga koje knjižnice imaju kao ustanove od posebnog društvenog interesa, učinkovit i uspješan projektni menadžment u knjižnicama ima odgovarajuću širu društvenu važnost i potencijalni utjecaj u različitim područjima, a osobito u području odgoja, obrazovanja, znanosti, informiranja te u kulturi, gospodarstvu i korištenju slobodnog vremena.

Originalnost i vrijednost ovog rada dodatno je sadržana u prikladnom prikazu teorijskih spoznaja upravljanja projektima te u predstavljanju mogućnosti njihove primjene u organizacijskom okruženju knjižničnog poslovanja.

Ključne riječi

knjižnica; knjižnično poslovanje; projekt; upravljanje projektima

Hrčak ID:

291770

URI

https://hrcak.srce.hr/291770

Datum izdavanja:

30.12.2022.

Posjeta: 297 *