Pregledni rad
Podrijetlo kakaovca i konzumacija čokolade u Europi do kraja 18. stoljeća
Nina Levanić
orcid.org/0009-0008-7026-5289
; Odjel za klasičnu filologiju, Odjel za povijest, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Sažetak
Otkrićem Novog svijeta, Europa upoznaje nove namirnice, a jedna od njih je i zrno kakaovca koje je glavni sastojak čokolade. Iako je prva asocijacija pri spomenu riječi čokolada slatka pločica, ipak se tijekom većeg dijela svoje povijesti čokolada konzumirala kao napitak. Uz pomoć dostupne literature i izvora, rad daje pregled konzumacije čokolade u Europi od prvog europskog doticaja s egzotičnom namirnicom pa sve do kraja 18. stoljeća. Također, područje proučavanja ograničava se na određene dijelove Europe budući da literatura pruža najviše podataka o Španjolskoj, Francuskoj i Engleskoj.
Ključne riječi
čokolada; Engleska; Europa; Francuska; kakaovac; napitak; Novi svijet; Španjolska
Hrčak ID:
292352
URI
Datum izdavanja:
22.11.2022.
Posjeta: 1.222 *