Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Salonitanska kamena urna T. Domicije Januarije

Diana Čorić orcid id orcid.org/0009-0007-3925-6790
Dražen Maršić orcid id orcid.org/0000-0003-4582-7792 ; Sveučilište u Zadru Odjel za arheologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 9.145 Kb

str. 71-85

preuzimanja: 128

citiraj


Sažetak

U radu se obrađuje salonitanska kamena urna pohranjena u stražnjem dvorištu Arheološkoga muzeja u Splitu (sl. 1-3). Riječ je o grobnom spomeniku koji pripada standardnom (standardiziranom) tipu urna, kojeg karakterizira četvrtasti sanduk na čijem pročelju je tabula ansata i poklopac u obliku krova na dvije vode (sl. 1). Izvorni poklopac nedostaje, a njegovo mjesto zauzeo je pokrov s neke gladijatorske urne, nešto većega formata, ali, pretpostavka je, sličnih
značajki i približno istoga vremena postanja. Pojava natpisa i veličina sanduka urne sugeriraju pretpostavku da spomenik vjerojatno nije bio predviđen za ukopavanje. Natpis na urni CIL 3, 9043 izuzetno je zanimljiv jer donosi rijedak primjer ženskoga imena u tročlanom imenskom obrascu, zbog čega se stječe dojam da je komemorirana pokojnica T. Domitia Ianuaria imenovana po načelu tria nomina. Taj imenski obrazac u formuli praenomen – nomen – cognomen odgovarao bi standardnom muškom imenovanju tijekom 1. i 2. stoljeća, a u imenovanju žena iznimno se rijetko pojavljuje. Tročlani imenski obrazac kod žena najčešće je odraz polionimijskoga imenovanja, a u nekim slučajevima prvo ime stoji u funkciji prenomena.
U raspravi se pokazuje kako je siglu T moguće protumačiti kao dodatni Januarijin gentilicij na mjestu prenomena (Titia) ili još prije pravi praenomen u jednoj od dvije verzije (Tita / Titia). Prema tipološkim i stilskim karakteristikama spomenika te značajkama natpisa i onomastici Januarijina urna može se datirati u vrijeme iza sredine 2. stoljeća po Kristu do najkasnije u početak 3. stoljeća.

Ključne riječi

urna; tabula ansata; polionimija; praenomen; pokrov na dvije vode

Hrčak ID:

292834

URI

https://hrcak.srce.hr/292834

Datum izdavanja:

9.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 449 *