Izvorni znanstveni članak
ANATOMSKE I MORFOLOŠKE ZNAČAJKE TUNA (Thunnus thynnus) IZ UZGOJA I OTVORENOG MORA
Ivana Miletić
; »Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva«, Uprava ribarstva, 21000 Split
Ivor Jeftimijades
Božena Bonačić
; »Sardina« d.d. Postira, 21410 Postira
Kristijan Zanki
; »Sardina« d.d. Postira, 21410 Postira
Ivona Mladineo
; Institut za oceanografiju i ribarstvo, 21000 Split
Sažetak
Cilj je ovog rada prikazati probavni sustav tuna, s posebnim osvrtom na jetra. Uzorci za istraživanje probavnih organa tuna uzeti su s uzgajališta tuna »Sardina« d.d. Postira. Obavljeno je istraživanje na 22 uzorka (razudba i fotografiranje organa, Canon digitalnim aparatom), 30 uzoraka jetara netovljenih tuna, 30 uzoraka jetara tovljenih tuna, te 20 histoloških uzoraka jetara prije i nakon tova. Kakvoća prehrane neposredno se odražava na razlikama dužinsko–masenih vrijednosti hepatosomatskog indeksa i same histologije jetara tovljene i netovljene ribe. Intenzivna prehrana bogata lipidima povećava količinu masti skladištene u jetrima i time uzrokuje veći hepatosomatski indeks tovljene tune. Histološka pretraga tovljene tune pokazuje početak masne degeneracije hepatocita s vakuolizacijom stanice i decentriranim jezgrama. Nedostatak eozinofilnih granula u citoplazmi hepatocita upućuje na nemogućnost obavljanja enzimatske aktivnosti stanice, odnosno njihovu disfunkciju.
Ključne riječi
tuna; Thunnus thynnus; probavni sustav; probava; jetra; histologija jetara
Hrčak ID:
26773
URI
Datum izdavanja:
30.6.2008.
Posjeta: 2.924 *