Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stavovi medicinskih sestara u Hrvatskoj o primarnom oživljavanju prijevremeno rođene novorođenčadi

Iva Bilić ; Klinika za ginekologiju i porodništvo, KBC Rijeka, Rijeka, Hrvatska
Igor Prpić ; Klinika za ginekologiju i porodništvo, KBC Rijeka, Rijeka, Hrvatska
Jelena Radić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Petar Vukelić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Ana Petrović ; Klinika za dječje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Croatia
Emilija Juretić ; Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Ivanka Furlan ; Klinika za ginekologiju i opstetriciju, KBC Split, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 191-197

preuzimanja: 1.056

citiraj


Sažetak

CILJ: Cilj istraživanja bilo je ispitati stavove medicinskih sestara u Hrvatskoj o primarnom oživljavanju prijevremeno rođene djece.
METODE: Pisanom anketom ispitivana je dob, roditeljstvo, radno iskustvo i mjesto rada te stavovi medicinskih sestara iz Hrvatske o primarnom oživljavanju prijevremeno rođene djece. Anketirano je 174 medicinskih sestara; 49 zaposlenih u rađaonici ili na mjestima rada sa trudnicama (Rađ/Tr), 79 u pedijatrijskim/ neonatološkim jedinicama intenzivnog liječenja (JIL/NICU), 46 na radnom mjestu sa općom populacijom (OP).
REZULTATI: Nije bilo statistički značajne razlike među skupinama u odnosu na dob, materinstvo i duljinu radnog staža.
Postoji statistički značajna razlika u stavovima sestara zaposlenih u Rađ/Tr te u JIL/NICU u odnosu na sestre zaposlene na mjestima rada sa OP u 22. i 23. tjednu gestacije.
Postoji statistički značajna razlika u stavovima sestara zaposlenih u JIL/NICU u odnosu na sestre zaposlene na mjestima rada sa OP u 24., 25. i 26. tjednu gestacije. Nema razlike u stavovima sestara JIL/NICU-a u odnosu na sestre zaposlene u Rađ/Tr.
RASPRAVA: Medicinske sestre na mjestu rada sa OP sklonije su pristupanju primarnog oživljavanja prijevremeno rođene novorođenčadi u odnosu na njihove kolegice u komparativnim skupinama. Ovakav je rezultat posljedica činjenice da sestre zaposlene u JIL/NICU i Rađ/Tr imaju drugačije iskustvo u svezi primijen terapijskih i dijagnostičkih postupaka s ciljem održavanja života novorođenčadi rođene na granici preživljenja.
ZAKLJUČAK: Radno mjesto, tj. iskustvo stečno na specifičnom radnom mjestu, a ne suvremeni stavovi i preporuke kliničke bioetike, osnova su u stvaranju stavova o primarnom oživljavanju prijevremeno rođene novorođenčadi. Edukacije iz područja bioetičkih stavova mora bit trajna i u skladu sa suvremenim mjerama intezivnog liječenja i dugoročnog ishoda prijevremeno rođene novorođenčadi.

Ključne riječi

bioetika; medicinske sestre; primarno oživljavanje; prijevremeno rođena novorođenčad; stavovi

Hrčak ID:

26843

URI

https://hrcak.srce.hr/26843

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.489 *