Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nutrijenti i parodontno zdravlje

Magdalena Jelkić ; Zagreb, Hrvatska
Ivan Puhar ; Zavod za parodontologiju, Somatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 688 Kb

str. 24-26

preuzimanja: 191

citiraj


Sažetak

Prehrana osim potencijalnog lokalnog djelovanja na sluznicu usne šupljine također predstavlja i izvor nutrijenata koji nakon probave bivaju doprimljeni u sve dijelove organizma pa tako i u usnu šupljinu. Ugljikohidrati mogu sustavno djelovati na parodonto zdravlje tako da hrana s visokim glikemijskim indeksom može potaknuti razvoj upale u parodontnim tkivima. Kod proteina nije jasna uloga u inicaranju sustavne upale, no postoje naznake kako u upali mogu sdjelovati proteini životinjskog podrijetla, dok oni dobiveni iz biljaka imaju suprotan učinak. Nedostatak proteina može imati ozbiljne posljedice na parodont i kompromitirati brzu izmjenu stanica gingivnog epitela. Masti imaju ulogu u razvoju upale te djeluju kao promotori upale. S druge strane omega-3 masne kiseline smanjuju razvoj sustavne, ali i parodontne upale. Što se tiče vitamina i minerala, likopen se pokazao kao koristan dodatak prehrani u prevenciji i terapiji parodontitisa. Manjak vitamina B kompleksa dovodi do smanjene rezistencije na bakterijske infekcije. Konzumiranje alkohola može dovesti do povećanog rizika od nastanka parodontitisa ako se konzumira redovito. Prehrana je važna i u patogenezi parodontitisa. Zapadnjački način prehrane može imati negativni učinak na parodontno zdravlje. Uz važnost oralne higijene, promjena prehrambenih navika može dovesti do pozitivnog učinka u prevenciji parodontitisa.

Ključne riječi

nutrijenti, prehrana, parodontno zdravlje, parodontitis

Hrčak ID:

294153

URI

https://hrcak.srce.hr/294153

Datum izdavanja:

30.11.2022.

Posjeta: 508 *