Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje mladih; strategija suočavanja i moć samokontrole

Valentina Matić ; Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb, Hrvatska
Sabina Babić ; Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb, Hrvatska
Nikolina Vratan ; Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.006 Kb

verzije

str. 52-60

preuzimanja: 319

citiraj


Sažetak

Uvod: U svrhu razvoja strategija suočavanja sa stresom i prevencije narušavanja mentalnog zdravlja mladih osoba sve više se primjenjuju razni modeli i edukacije s ciljem adekvatne kontrole narušene psiho-fizičke ravnoteže organizma. Brojni stresori, koji su se javili kao posljedica ekonomskih i pravnih regulativa uvjetovanih pandemijom COVID-19, sa sobom nose niz učinaka na zdravlje cijele zajednice. Suočavanje usmjereno na problem rezultira pravovremenom intervencijom u uklanjanju izvora akutnih stresora koji imaju tendenciju progresije u kronične. Ovladavanje stresom potrebno je implementirati u svakodnevicu kako bi se prevenirao razvoj tjelesnih i psihičkih posljedica . Strah za vlastito zdravlje kao i zdravlje članove svoje obitelji ili prijatelja, rezultira izolacijom i odvajanjem od svakodnevnog društvenog života i rutina.
Cilj: Proveden anketni upitnik prikazat će jesu li i u kojoj mjeri mladi osjetili fizičke ili psihičke posljedice izazvane mjerama izolacije i socijalnog distanciranja. Cilj je istaknuti najčešće i najefikasnije metode koje mladi koristi kao strategiju suočavanja u kriznom periodu pandemije COVID-19.
Metode: Radi provođenja postupka analize prisutnosti stresa kao i primjenjivanja strategija suočavanja sa stresom kod mladih uslijed pandemije COVID-19, interno je konstruiran upitnik pomoću online obrasca. Prije početka procesa ispunjavanja navedena je obavijest o anonimnost i svrsi dobivanja podataka.
Rezultati: Obrađeni podatci bit će grafički prikazani, putem tablica i grafova uz opis rezultata dobivenih istraživanjem.
Zaključak: Studija zahtjeva provedbu daljnjih javnozdravstvenih istraživanja o najadekvatnijim strategijama suočavanja sa stresom kod mladih kao i o važnosti pružanja psihološke podrške kod istih.

Ključne riječi

COVID-19; mentalno zdravlje; strategije suočavanja; stres; moć samokontrole; socijalna distanca

Hrčak ID:

294439

URI

https://hrcak.srce.hr/294439

Datum izdavanja:

7.1.2022.

Posjeta: 682 *