Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Police Stops and Searches – primjer primjene u Bugarskoj

Nikolay Yanev orcid id orcid.org/0000-0003-4130-8813 ; Sofa University and the Bulgarian Academy of Sciences
Georgi Petrunov orcid id orcid.org/0000-0002-1979-8716 ; Sofia University and Bulgarian Academy of Sciences


Puni tekst: engleski pdf 349 Kb

str. 415-424

preuzimanja: 165

citiraj


Sažetak

Police Stops and Searches – primjer primjene u Bugarskoj


Članak predstavlja rezultate studije o primjeni policijske ovlasti za “police stops and searches” u Republici Bugarskoj. Autori započinju s promišljanjem relevantnosti teme “police stops and searches”. Unatoč činjenici da je ovo postupanje policije u samom središtu interesa javnosti i na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u Bugarskoj nije bilo predmet stalnog istraživanja. Postojeće studije su rijetke i sežu više od desetljeća unatrag. Povrh toga, tekst na sveobuhvatan način daje snimku stanja ovog fenomena: sažima povijesni kontekst prateći razvoj nacionalne policije, istražuje pravni okvir koji regulira pitanje “police stops and searches” u zemlji, i analizira praktične implikacije u provedbi formalnih pravila. Također se razmatra profiliranje na osnovi spola i etničkog podrijetla koje policijski službenici provode prilikom primjene ovlasti “stop and search” nad građanima. Zaključno, ističu se naznake budućeg razvoja prakse primjene ovlasti “stop and search” u zemlji autora.
Istraživanje se temelji na detaljnim intervjuima stručnjaka o toj temi i analizi dokumenata. U detaljnim su intervjuima sudjelovali policijski službenici (sadašnji i bivši), istražitelji, odvjetnici i sveučilišno nastavno osoblje. Analizirani su javno dostupni dokumenti, među njima relevantno bugarsko zakonodavstvo, upute i pravila vezani uz rad Ministarstva unutarnjih poslova Republike Bugarske, nevladinih organizacija i objava medija. .
Praktičnu vrijednosti istraživanja nalazimo u boljem razumijevanju ovlasti “police stops and searches”, i kao pomoć u izradi javnih politika utemeljenih na znanju. Rezultati istraživanja prikladni su za stjecanje komparativnih uvida uzimajući u obzir rezultate istraživanja provedenih u drugim zemljama. Jednako tako, ti rezultati mogu doprinijeti struci širenjem spoznaja putem akademskih kurikuluma.

Ključne riječi

Bugarska, nacionalna policija, “police stops”, “police searches”, profili na temelju etničkog podrijetla

Hrčak ID:

294772

URI

https://hrcak.srce.hr/294772

Datum izdavanja:

1.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 393 *