Šumarski list, Vol. 147 No. 1-2, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31298/sl.147.1-2.5
Morfološka i kemijska varijabilnost plodova medvjeđe lijeske (Corylus colurna L.) na području Turske
Mehmet Kalkan
orcid.org/0000-0002-0801-4955
; Faculty of Forestry, Bursa Technical University, Türkiye
Mustafa Yilmaz
orcid.org/0000-0002-8250-1882
; Faculty of Forestry, Bursa Technical University, Türkiye
Rasim Alper Oral
orcid.org/0000-0001-7530-7478
; Faculty of Engineering and Natural Sciences, Bursa Technical University, Türkiye
Sažetak
Sažetak
Medvjeđa lijeska (Corylus colurna L.) prirodno je rasprostranjena u jugoistočnoj Europi, Anatoliji, Kavkazu i zapadnoj Himalaji. U Turskoj postoje mnoge izolirane populacije ove vrste u regijama Crnog mora, Mramornog mora, Egeja i središnje Anatolije. Mnoge male populacije medvjeđe lijeske u Turskoj su ugrožene. U ovoj studiji istraživana su morfološka i kemijska svojstva lješnjaka prikupljenih iz sedam populacija na području Turske. Provedenim istraživanjem utvrđene su statistički značajne razlike između populacija s obzirom na morfološke karakteristike plodova i sjemenki. Prosječne vrijednosti za dužinu, širinu, debljinu i masu plodova bile su 16,04 mm, 15,38 mm, 12,00 mm i 1,4650 g te za dužinu, širinu, debljinu i masu sjemenke 13,03 mm, 11,21 mm, 7,64 mm i 0,5047 g. Prosječna debljina ljuske bila je 1,91 mm, težina ljuske 0,9603 g, a omjer jezgre 34,64%. Utvrđene su statistički značajne razlike između populacija čiji je kemijski sastav analiziran. Kao rezultat analize, prosječni sadržaj masti, proteina, škroba i pepela iznosio je 64,1%, 15,9%, 10,2 g, odnosno 2,5%. Prema prosjeku u dobivenim masnim kiselinama, glavne masne kiseline bile su oleinska (79,53%), linolna (11,34%), palmitinska (5,68%) i stearinska kiselina (2,03%), dok su ostale masti bile pronađena u tragovima. Naši rezultati upućuju na to da se morfološke i kemijske karakteristike plodova medvjeđe lijeske mogu uspješno koristiti za razlikovanje populacija.
Ključne riječi
lijeska; lješnjak; plodovi; morfometrijska analiza; kemijska analiza; ulje lješnjaka
Hrčak ID:
294959
URI
Datum izdavanja:
28.2.2023.
Posjeta: 1.070 *