Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odnos psihičkih svojstava i oralnih bolesti s mogućom psihosomatskom etiologijom

Ivica Richter
Iva Vidas
Petar Turčinović


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 27-34

preuzimanja: 763

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 72 Kb

str. 35-39

preuzimanja: 1.616

citiraj


Sažetak

Ispitivanje je provedeno da bi se utvrdila prevalencija oralnih bolesti Aphthae recidivantes, Lichen ruber planus, simptoma kserostomije i stomatopiroze, zatim oralnih parafunkcija, bruksizma i disgeusije te ispitala njihova moguća povezanost s različitim intenzitetima psihičkih svojstava samopoštovanja, anksioznosti i neurotizma u istom ispitnom uzorku stanovnika jednoga dijela Gorskoga kotara.
U ispitivanje je bilo uključeno 277 ispitanika koji su potanko oralno pregledani i izvršena su odgovarajuća oralna ispitivanja. Psihološko ispitivanje provedeno je s pomoću dijelova psihotesta “18 PF”. Ispitivanje je pokazalo da se na području Fužina i Lokava najčešće javljaju oralne parafunkcije (u 36,1 % ispitanika) i aftozne lezije (19,2% ispitanika), zatim bruksizam (13,7 %), kserostomija (12,27 %) i stomatopiroze (10,3%), a rijetko se javljaju poremećaji okusa (2,3 %) i oralni lichen (1,2 %).
Psihološko je ispitivanje pokazalo da u ispitnome uzorku postoje tendencije prema visokome stupnju samopoštovanja, niskome stupnju anksioznosti i još nižemu stupnju općeg neurotizma. Utvrđeno je da postoji pozitivna povezanost između pojave kserostomije, stomatopiroze, recidivirajućih afti i bruksizma u odnosu prema pojavi anksioznosti, te stomatopiroze i kserostomije s neurotizmom. Nalazi su statistički znatni, ali se na osnovi takvih deskriptivnih ispitivanja ne može tvrditi da su promatrana duπevna svojstva uzrok nastanku tih bolesti već da su samo s njima znatno povezani.

Ključne riječi

psihosomatske oralne bolesti, samopoštovanje, anksioznost, neurotičnost

Hrčak ID:

2574

URI

https://hrcak.srce.hr/2574

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.227 *