Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uloga knjižnice u samoanalizi znanstvene ustanove KBC Osijek

Ljiljana Pavičić ; Odjel stručne knjižnice, Klinički bolnički centar Osijek; Katedra za patofiziologiju, Medicinski fakultet
Mirjana Suver Stević ; Znanstvena jedinica, Klinički bolnički centar Osijek
Bernardina Rukavina ; Odjel stručne knjižnice, Klinički bolnički centar Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 21-29

preuzimanja: 54

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 438 Kb

str. 21-29

preuzimanja: 41

citiraj


Sažetak

Uvod: U ovome radu prikazala se uloga knjižnice u sastavu Kliničkoga bolničkog centra Osijek u kojem se obavlja zdravstvena, znanstvena, nastavna, knjižnična i nakladnička djelatnost s posebnim naglaskom na ulogu u postupku mjerenja i vrednovanja produktivnosti znanstvene organizacije upisane u Upisnik znanstvenih organizacija MZOS RH.
Materijali i metode: Uzorak su bili indeksirani radovi autora KBC Osijek upisanih u Upisnik znanstvenika, a metoda retrospektivno pretraživanje relevantnih baza podataka. Bibliometrijske analize zasnivale su se na kvantitativnim podacima o broju indeksiranih radova i citiranosti radova objavljenih 2010.-2014. zastupljenih u višedisciplinarnoj bibliografskoj bazi podataka CC, bibliografskoj i citatnoj bazi podataka WoSCC (osobito u trima najuglednijim indeksima: SCIE, SSCI i AHCI), bibliografskoj biomedicinskoj bazi podataka Medline te višedisciplinarnoj bibliografskoj i citatnoj bazi podataka Scopus. Citatna analiza provela se uporabom baze podataka WoS.
Rezultati i rasprava: U siječnju 2015. godine u međunarodnim sekundarnim publikacijama CC, SCIE, SSCI bilo je indeksirano 236 radova. U Medlineu su bila zastupljena 73 rada te u Scopusu 26 (sveukupno 335 dokumenata). U WoSCC-u bila su zastupljena 72 kongresna sažetka. Najviše je bilo izvornih znanstvenih (222) radova (71,8 %). Znanstveni radovi i ostale vrste radova (309) u siječnju 2015. godine bili su citirani 475 puta. H-index bio je 9.
Zaključak: Rezultati su pokazali da postoji trend rasta indeksiranih radova i citiranosti što je povezano s napredovanjem u znanstvena, znanstveno-nastavna i stručna zvanja, ali i svrednovanjem kliničkoga, znanstveno-istraživačkoga i nastavnoga rada klinika, kliničkih zavoda, referentnih centara i znanstvene organizacije KBC Osijek. Prema vrsti rada, najviše je bilo izvornih znanstvenih radova.

Ključne riječi

Bibliometrija; Sažimanje i indeksiranje; Izdavaštvo; Knjižnice; Klinički bolnički centar Osijek; Hrvatska

Hrčak ID:

295791

URI

https://hrcak.srce.hr/295791

Datum izdavanja:

17.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 249 *