Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Slovenija, saveznica Hrvatske tijekom razlaza s jugoslavenskom državom (od »nenačelne koalicije« do raspada vojnog saveza 1989.-1991.)

Damjan Guštin ; Institut za noviju povijest (Inštitut za novejšo zgodovino), Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 192 Kb

str. 85-104

preuzimanja: 2.306

citiraj


Sažetak

U vrijeme krize SFRJ i u procesu osamostaljivanja u razdoblju od 1990. do 1991., Republika Slovenija i Republika Hrvatska povezale su se i skovale interesno savezništvo, koje se temeljilo na sličnim državnopravnim ciljevima, ugroženosti od saveznih vojnih snaga i srpskih političkih činitelja. Obje nove političke garniture, koje su pobijedile na izborima u travnju i u svibnju 1990., u svojim su novim programima utvrdile zajedničke političke ciljeve, napose u stvaranju konfederalnog modela. Međutim, različit položaj obiju republika onemogućio im je da prijedlog konfederalnog modela u međusobnim
odnosima i ostvare. Zbog svoje ugroženosti dvije su republike dva puta oblikovale neformalni vojni savez i izradile mnoge elemente zajedničke obrane. Ipak, u odlučnom su se trenutku rastale kad je JNA 26. lipnja 1991. intervenirala u tada već neovisnoj Sloveniji.
Položaj Slovenije nakon kratkog rata i brijunske deklaracije jako se razlikovao od položaja Hrvatske, tako da su dvije države samo povremeno surađivale u nastojanjima za međunarodnim priznanjem.

Ključne riječi

Slovenija; Hrvatska; Jugoslavija; konfederalni sporazum; JNA; Teritorijalna obrana; 1991

Hrčak ID:

27110

URI

https://hrcak.srce.hr/27110

Datum izdavanja:

30.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.140 *