Skip to the main content

Professional paper

Uloga Vodiča za dobru higijensku praksu i Vodiča za implementaciju HACCP-a u osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima

Danica Mikšik ; Institute of Public Health of Požega-Slavonia County Department of Health Ecology
Ariana Penava ; Institute of Public Health of Požega-Slavonia County Department of Health Ecology


Full text: croatian PDF 123 Kb

versions

downloads: 29

cite


Abstract

Opskrba dovoljnim količinama zdravstveno ispravne hrane i pravilna prehrana jedan je od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Hrana mora biti ne samo odgovarajućeg prehrambenog sastava, nego treba biti i zdravstveno ispravna, odnosno ne smije sadržavati štetne biološke, kemijske i fizikalne komponente kao posljedicu neadekvatnih higijenskih uvjeta proizvodnje, prerade i distribucije. Većina ljudi danas je potpuno odvojena od izvora hrane koju dnevno konzumira. Zbog globalizacije tržišta često puta sastojci našeg obroka potječu iz različitih krajeva svijeta, što povećava mogućnost kontaminacije zbog dužine lanca prehrane. Kao odgovor na ove činjenice međunarodne stručne institucije, kao i države samostalno, kontinuirano rade na poboljšanju i jačanju sustava osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane.

Keywords

vodič,HACCP,zdravstveno ispravna hrana,zakon,ugostiteljstvo

Hrčak ID:

297520

URI

https://hrcak.srce.hr/297520

Publication date:

7.7.2009.

Visits: 68 *