Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Kretanje zaraznih bolesti protiv kojih se provodi obvezno cijepljenje na području grada Osijeka (Development of communicable diseases liable to vaccination in the territory of the city of Osijek)

Ivan Valek ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
Josip Milas ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
G Šimović ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
Ljiljana Ćavar ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
Maja Gavran ; Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije


Puni tekst: hrvatski PDF 312 Kb

verzije

preuzimanja: 84

citiraj


Sažetak

Program obvezatnog cijepljenja doprinio je da su sve teške dječje bolesti na području grada Osijeka koje su prije uvođenja cijepljenja bile uvelike rasprostranjene, a i smrtonosne, sada stavljene pod nadzor, a neke se već godinama ne pojavljuju. Stopa pobola od tuberkuloze se u posljednjih 20 godina više nego prepolovila. Tetanus se u nekoliko zadnjih godina javlja sporadično godišnje s jednom ili nijednom oboljelom osobom, a difterije nema već 40 godina. Hripavac se u većem broju oboljelih javljao sve do početka 90-tih godina, a nakon toga se godišnje pojavljuje u svega nekoliko slučajeva. Nakon 1967.godine više nema oboljelih od poliomijelitisa. Broj oboljelih od morbila pada od sredine 80-tih godina na svega nekoliko godišnje, od rubeole isto tako i to od sredine 90-tih godina, dok oboljelih od parotitisa unazad 10 godina ima samo ispod 10 oboljelih godišnje.

Ključne riječi

Obvezatno cijepljenje; BCG cjepivo; tuberkuloza; tetanus; difterija; hripavac; poliomijelitis; morbili; rubeola; zaušnjaci; Osječko-baranjska županija

Hrčak ID:

297772

URI

https://hrcak.srce.hr/297772

Datum izdavanja:

3.12.2014.

Posjeta: 160 *