Izvorni znanstveni članak
Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
Vanja Vasiljev Marchesi
orcid.org/0000-0002-4308-3008
; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Natko Gereš
; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Jasna Tucak
; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Renata Marđetko
; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane, u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Upotreba maslinovog ulja u Hrvatskoj i dalje je premalo zastupljena naspram korištenja drugih vrsti ulja i masti. Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.
Ključne riječi
zdrave masnoće,prehrana,maslinovo ulje,svinjska mast
Hrčak ID:
297958
URI
Datum izdavanja:
7.7.2014.
Posjeta: 496 *