Ostalo
Prehrana za kvalitetan kreativni rad
Franjo Jović
; Elektrotehnički fakultet Osijek
Ariana Vorko-Jović
; Š kola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Cilj: Dati metaanalizu faktora prehrane koji utječu na procese u CNS-u.Metode: Diferencijalni pregled relevantne svjetske znanstvene literature.Rezultati: Izloženi su osnovni prijelazi: homo sapiens - homo nticus - homo creans. Dat je pregled utjecaja industrije hrane prema glavnim vrstama prehrambenih namirnica i njihovog općeg mehanizma djelovanja na CNS. Masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine te njihov utjecaj na CNS. Osnovni periodi prehrane čovječanstva: prehrana prije 200.000 godina: minerali, vitamini i masnoće; prehrana prije 20.000 godina: uvođenje žitarica; prehrana prije 2000 godina: agrokultura. Prehrana danas: industrija. Antioksidanti, vitamini, lijekovi. Osnovni ciklusi potrebe CNS-a za hranom. Zaključak: Ukazano je na potrebu i glavne odrednice tzv funkcionalne prehrane za kvalitetan kreativni rad.
Ključne riječi
neurotransmiteri; apoptoza; signalni putovi; neuron; DNA ekspresija; starenje
Hrčak ID:
298016
URI
Datum izdavanja:
25.8.2015.
Posjeta: 361 *