Ostalo
Prehrana bubrežnih bolesnika u Općoj bolnici Dubrovnik
Marija Bačić
; Ekotours
Ljiljana Ban
; Opća bolnica Dubrovnik
Sažetak
U većine bolesnika prehrana znatno utječe na brzinu i kvalitetu liječenja. Dijetalnom terapijom poremećaji u organizmu mogu se znatno poboljšati. Kod bubrežnih bolesnika smanjuje se unos proteina i elektrolita, a nadoknađuju se nutrijenti koji se gube zbog poremećenog rada bubrega. Cilj dijetalne terapije tih bolesnika jest olakšati funkciju oboljelog bubrega. Budući je svaki organizam drugačiji i ne reagira jednako, svakom pacijentu Opće bolnice Dubrovnik pristupa se pojedinačno te se nikad ne provodi zajednička dijeta, već se usklađuje sa stvarnim stanjem bolesnika. Za pravilno određivanje dijetalne terapije potrebno je napraviti brojne krvne nalaze i nalaze urina iz kojih se može viditi koliko bi bolesnik trebao uzimati proteina, koliko masti i ugljikohidrata, te smije li se hrana dosoljavati i u kojim količinama. Jelovnici za bubrežne bolesnike u Općoj bolnici Dubrovnik zadovoljavaju kvalitativne i kvantitativne kriterije.
Ključne riječi
prehrana,Opća bolnica Dubrovnik,bubrežne bolesti
Hrčak ID:
298219
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 629 *